USUSRET BOŽIĆU

Djelatnici Muzeja grada Koprivnice putem društvenih mreža održavat će predblagdanske aktivnosti

O tome čime se u Podravini i Koprivnici ukrašavalo božićno zelenilo u Zborniku za narodni život i običaje iz 1896. piše Rudolf Horvat.

14:45h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Prema kršćanskoj predaji Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa, sina božjega. To je sretan događaj koji ljudima donosi radost, mir, blagostanje i svjetlost. Prethodi mu razdoblje adventa, mjeseca obilježenog pripravama za Božić, a jedna od najradosnijih aktivnosti je izrada božićnih ukrasa.


Božićno zelenilo u okviru ciklusa običaja ima vrlo važnu ulogu, pri čemu je ukrašeno božićno drvce na području Podravine relativno nova pojava i rijetka pojava zabilježena tek krajem 19. stoljeća. Sve do sredine 20. stoljeća uobičajeno je ukrašavanje zimzelenih grana.

O tome čime se u Podravini i Koprivnici ukrašavalo božićno zelenilo u Zborniku za narodni život i običaje iz 1896. piše Rudolf Horvat: Iza večere pravi se božićno drvo, tzv. Božić. Nad sredinom stola metne se bor za tram. Za grančice bora privezuje se svakojako voće: jabuke, kruške, šljive, orasi i lješnjaci, pozlaćeni ili posrebreni pjenicama. Iz papira prave košarice i lampaše, pa u njih meću orahe i jabučice, ovo privezuju također koncem za grančice bora. Sav bor opletu lančićima napravljenim od papira. Tijekom 20. stoljeća javljaju se i neki novi načini i materijali za izradu ukrasa pa božićno zelenilo resi cvijeće izrađeno od krep papira ili setinca, a koriste se i slama, perje, vuna, bučine koštice.

Posebno zanimljivi su lančići od slame, kokica, papira, zrnja graha te ukrasi od tijesta, medenjaci, licitarski bomboni, zvjezdice izrađene od papira, pozlaćeni ili posrebreni orasi, lančići od sušenog voća (jabuke, kruške, šljive). Sve to izrađivalo se od materijala dostupnih u svakom domaćinstvu, uz puno mašte i ljubavi, a na radost i veselje ponajprije djeci.

Kako bi dočarali djelić predbožićnog ozračja iz prošlih vremena, djelatnici Muzeja grada Koprivnice već više godina zaredom organiziraju različite aktivnosti: predavanja, koncerte i radionice tijekom kojih posjetitelji mogu puno toga naučiti, ali i pokazati vlastitu kreativnost i maštovitost. Specifični uvjeti u kojima živimo ove godine onemogućili su održavanje redovnih aktivnosti, ali ne i želju za stvaranjem blagdanskog ugođaja i dijeljenjem lijepih želja. Muzejsko božićno drvce ove će godine resiti ukrasi suradnika, članova udruga i svih ljudi dobre volje koji se žele priključiti aktivnostima. Mini radionice na kojima će zainteresirani sudionici moći vidjeti postupak izrade ukrasa, tijekom narednih tjedana bit će održavane putem društvenih mreža, a ručno izrađeni ukrasi za muzejsko drvce moći će se dostaviti u prostore Galerije Koprivnica tijekom redovnog radnog vremena. Kako svako novo ljeto dočekujemo s nadom da će biti bolje od prethodnog, a dobrim željama nastojimo utjecati na to da se ta nada i ostvari, ovaj ćemo tekst završiti na način kako se to godinama u Podravini činilo uz riječi: Na tem mladom ljetu, si zdravi veseli ko mladi jeleni!

Podsjećaju kako se do kraja tjedna mogu posjetiti izložba Ivana Rabuzina u Hlebinama ili izložba Igra staklenih perli u Galeriji Koprivnice (otvorena je do 10. siječnja 2021.).

Foto: Muzej grada Koprivnice

čitam...