Podravci i Prigorci u strahu

Zbog terorizma u Parizu otkazuju se putovanja u rizične gradove

07:00h
0
Pariz // Foto: Ingimage
Pariz // Foto: Ingimage

Nedavni teroristički napad u Parizu utjerao je strah u kosti i stanovnicima naše županije koji su planirali putovanja u neke od europskih metropola.

U jednom koprivničkom kafiću nedavno smo čuli razgovor jednog mladića koji se društvu žalio kako su odgodili putovanje u Italiju jer njegova djevojka, i djevojke njegovih prijatelja strahuju da bi se slične scene iz Pariza mogle dogoditi i u ostalim europskim metropolama.

– Za Novu godinu planirali smo posjetiti Padovu, Veronu i druge gradove sjeverne Italije. Uplatili smo akontaciju i u međuvremenu se dogodio teroristički napad u Parizu pa su se naše djevojke uplašile da bi se slično moglo dogoditi i u Italiji pa smo odustali od tog putovanja – rekao je jedan Koprivničanac koji je s djevojkom i prijateljima planirao Novu godinu dočekati u Italiji.

Gradom se proširila i vijest kako su neki učenici odustali od putovanja u Francusku, Nizozemsku, Španjolsku i Grčku. Oni razredi koji su aranžmane za maturalno putovanje ugovorili prije nemilog događaja u Parizu, promijenili su odredište, a oni koji su aranžmane ugovarali kasnije nisu ni razmatrali mogućnost odlaska u rizične gradove.

Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović, istaknuo je kako su pri ugovaranju maturalnih putovanja tražili da se u ugovor stavi klauzula o mogućnosti povrata uplaćenog novca ili promjene lokacije ako Ministarstvo prosvjete odabrane gradove procijeni rizičnima.

– Uvjeren sam da odgode maturalnih putovanja neće biti. Postoji jedino mogućnost promjene lokacije ako se za time pokaže potreba rekao je on.

Ksenija Ostriž, ravnateljica koprivničke Srednje škole istaknula je kako su svi razredi za maturalno putovanje odabrali Prag pa nije bilo potrebe za promjenama.

Tihomir Husnjak, vlasnik agencije Alpe Adriatours istaknuo je kako su pojedine škole tražile promjenu lokacija za maturalna putovanja, no odgoda ili drastičnih promjena nije bilo.

– Uglavnom se izbjegavaju Francuska i Nizozemska, a sve se više ugovaraju putovanja u Prag i Budimpeštu. Za Grčku koja je nekada bila najpopularnija destinacija, ove godine gotovo i nismo imali upita. Što se pak tiče privatnih aranžmana, imali smo dvije odgode putovanja u Pariz i Bruxelles, no situacija se već mijenja. Ugovaramo nove aranžmane za te gradove, pa čak i doček Nove godine u Parizu – rekao je Husnjak.

Iz agencije Marbis istaknuli su kako za sada nisu imali odgoda zbog straha od terorističkih napada.

 

čitam...