Do kraja vikenda podrška referendumu o izmjenama izbornog zakona

12:58h
0
Ivan Pal, Darko Koren i Alen Vorkapić na konferenciji za novinare HSS-a u Koprivnici

Županijske organizacije HSS-a, pa tako i podravsko-prigorska, kao i one u većim gradovima, ovih dana pozivaju na potpisivanje inicijative Udruge ‘U ime obitelji’ za referendum kojim bi se građane pitalo žele li izmjene izbornog zakona. HSS je jedina parlamentarna stranka koja je zdušno i od početka podržala to traženje, jer ocjenjuje da će promjene doprinijeti demokratizaciji društva putem točnijeg iskazivanja volje birača, a predsjednik organizacije stranke u našoj županiji Darko Koren smatra da nema mjesta ni primjedbi da bi sniženje izbornog praga s 5 na 3 posto paraliziralo Sabor ulaskom mnoštva malih stranaka.


– Vi danas imate, ne znam, pet ili šest stranaka koje prelaze izborni cenzus od 5 posto. Ukoliko bi se on spustio na tri posto, to bi se možda povećalo za dvije-tri stranke pa bi ih bilo možda 10. Dakle, u nevelikoj mjeri bi se povećao broj stranaka u parlamentu, ovako grubo računajući, a načinom koji je sada omogućen da se rade predizborne koalicije i da na listu stavljate ljude iz stranaka koje apsolutno nisu ni blizu jedan ili dva ili tri posto, vi možete omogućiti da u parlamentu bude 50 stranaka – smatra Koren.

Inače, izmjene izbornog zakona su tema koja je u uskraćivanju podrške ujedinila i SDP i HDZ i sve druge veće stranke, a kako i ne bi kad njihovo usvajanje moglo bi za mnoge od njihovih čelnika značiti da neće nužno biti izabrani u Sabor. Također, prekinula bi se tradicija da svojim glasovima zapravo podržite nekoga koga ni u ludilu ne biste, kao i da za neku stranku ne glasate jer je na njenoj listi netko koga ne želite.

Takvima jednostavno nećete dati svoj glas. Na sve rečeno povjerenik Udruge ‘U ime obitelji’ za našu županiju Alan Vorkapić dodao je apel:

– Da ljudi shvate da je ovo zbilja ozbiljno pitanje, da nije to pitanje koje se odnosi na susjeda nego se odnosi na sve nas. Mi svi biramo ljude u Sabor, mi želimo da budu naši ljudi, kojima vjerujemo, a za to je jedini način da se bira imenom i prezimenom, da vi točno znate koju ste osobu izabrali, a ne kako je rečeno, da biramo jednu listu, a netko drugi odlučuje tko će me na njoj predstavljati.

Prikupljanje potpisa podrške raspisivanju referenduma završit će u vikendu pred nama, a kako je rečeno, osim na središnjim trgovima u tri grada županije, podršku ćete moći dati i u većini župa, prije ili poslije misa.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr 

čitam...