Suđenje za pokušaj ubojstva

Dobio sjekirom u glavu jer je po povratku iz zatvora iz svoje kuće otjerao maloljetnu djevojku

12:30h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Bio je pijan, došao je u svoje dvorište, a odmah nakon njega stigao je i Bogdan, koji mu je, kako kaže, iz čistog mira prišao s prednje strane i udario ga sjekirom po glavi.

Na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje Radovanu Bogdanu (34) zbog pokušaja ubojstva Zorana Oršoša (36).


Bogdan je Oršušu u glavu zabio sjekiru 15. kolovoza 2016. godine, oko 22 sata, u Drnju kraj Koprivnice u Ulici Autoput.

Oštećenik Oršoš je u svom svjedočenju naveo kako je tog dana došao navečer kući pijan, jer je cijeli dan pio u Peterancu.

Kada je stigao u svoje dvorište, odmah nakon njega stigao je i Bogdan, koji mu je, kako kaže, iz čistog mira prišao s prednje strane i udario ga sjekirom po glavi. Od udarca se srušio, po njega je došla hitna i jedva je ostao živ te ima probleme s pamćenjem i izražavanjem.

Tvdi da nije ni znao tko ga je udario, nego mu je to u bolnici rekla supruga.

Zoran je opisao kako je nedavno odslužio zatvorsku kaznu, a kada je došao kući i vidio da njegov sin živi s kćerkom njegova susjeda Steve Kalanjoša, otjerao ju je iz svoje kuće jer je maloljetna, a on nije želio opet u zatvor.

I to je bio povod njegovoj svađi sa susjedom Stevom, kojem je optuženik šogor.

Kako je ispričao, kad je tog kobnog dana došao kući pijan, prvo je otišao kod Kalanjoša s kojim se posvađao, udario ga batinom po vilici, nakon čega ga je Stevin sin otjerao. Oršoš napominje da je to učinio u samoobrani, jer su na njemu bila trojica Stevinih sinova.

Svjedoci smatraju da je Stevina kćer koja je živjela kod Oršoša s njegovim sinom, otrčala po optuženika Bogdana, probudila ga i on je nakon toga udario Oršoša.

Svjedočila je i Oršoševa supruga Natalija Bogdan, njegova sestra Sanja Oršoš te sin.

Sin je Zoranovom iskazu dodao kako je  Stevo Kalanjoš prilikom svađe s njegovim ocem u ruci imao ručnu pilu. Napomenuo je i kako je optuženiku Bogdanu sjekiru dodao njegov sin, a nakon što je Oršošu zadao udarac u glavu, njegova je majka pala u nesvijest.

Oršošev sin kaže da ga je nakon toga Kalanjošev sin htio udariti, no on je pobjegao kod bake.

U iskazima svjedoka bilo je sporno je li se u trenutku kada je Oršoš pokošen pao, lampa ulične rasvjete ugasila ili je ostala svijetliti.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva rekla je kako će optužba dokazati da je optuženik počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju na temelju dokaza i iskaza svjedoka te nalaza sudskog vještaka.

Braniteljica optuženika kazala je kako će obrana temeljem istih radnji, a posebno nalaza psihijatrijskog vještačenja, dokazati da optuženik nije kriv jer se nalazio u nužnoj obrani.

Rasprava ja odgođena te je sudac Tomislav Brđanović odredio psihijatrijsko vještačenje ubrojivosti optuženika uslijed alkoholiziranosti te eventualne potrebe za liječenjem od ovisnosti. Ujedno, pribavit će se podaci o alkoholiziranosti Zorana Oršoša.

 

čitam...