BUDITE ODGOVORNI, OSTANITE KOD KUĆE

DOBRA VIJEST Na području županije nema novih slučajeva koronavirusa, i dalje se obilaze svi u samoizolaciji

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako na području županije i dalje imamo samo jednu pozitivnu osobu na koronavirus čije je zdravstveno stanje u redu te kako se sve mjere i odluke provode prema planu.

15:35h
0
Foto: kckzz

Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovitu koordinaciju na kojoj je raspravljano o aktualnim informacijama o zdravstvenom stanju te provedbi odluka i mjera za sprječavanje koronavirusa na području županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako na području županije i dalje imamo samo jednu pozitivnu osobu na koronavirus.

Njezino zdravstveno stanje je u redu.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

– Stanje je i dalje stabilno, nema novozaraženih, a uzorci koji su poslani na testiranje na koronavirus su negativni. Zdravstveni sustav je u pripravnosti, sve se mjere i odluke provode u potpunosti i nismo zabilježili nekih ozbiljnih odstupanja. Ključno je da se i dalje pridržavamo svih mjera te pozivam naše stanovnike da i dalje budu odgovorni u svojem ponašanju, ne kreću se bez nužne potrebe, drže socijalnu distancu u unutarnjim i vanjskim prostorima te vode računa o vlastitoj higijeni i čistoći prostora u kojima borave – napomenuo je načelnik Ljubić.

Pod zdravstvenim epidemiološkim nadzorom u samoizolaciji na području županije je 33 osoba koje su bile u bliskom ili sekundarnom kontaktu s oboljelima, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, napomenuvši kako su osobe dobrog zdravstvenog stanja i bez simptoma bolesti COVID -19 uzrokovane koronavirusom.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

– Osobe polako izlaze iz samoizolacije i zdravstvenog nadzora zbog proteka mjere od 14 dana, one su zdrave i bez simptoma i nastavit će kao i ostatak populacije s pridržavanjem svih općih mjera zaštite, održavanjem higijene i dezinfekcijom, poštivanjem razmaka te socijalnim distanciranjem. Važno je neprestano pridržavati se ovih osnovnih mjera, to je najučinkovitiji način borbe protiv širenja koronavirusa. Ne smijemo zaboraviti niti na ostale bolesti koje nas okružuju i koje nisu nestale zbog pojave koronavirusa te treba voditi računa i o tome – kazala je ravnateljica Vadla te apelirala da se pacijenti prvo javljaju svojim liječnicima obiteljske medicine koji će nakon procjene po potrebi kontaktirati epidemiologe.

Što se tiče provedbe mjere o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac izvijestio je kako su policijski službenici na terenu i obavljaju posao prema svim uputama.

Dan civilne zaštite
Vjekoslav Štimac // Foto: Ivan Brkić

– Izvršili smo kontrolu nad 1.120 osoba i samo devetero njih nije imalo valjanu propusnicu te su vraćeni u mjesto prebivališta. Osim toga i dalje vršimo kontrolu poštivanja izrečenih mjera samoizolacije te smo do sada provjerili svih 766 osoba,a već smo započeli i s drugim krugom provjera – istaknuo je Štimac naglasivši kako će se provjere vršiti kontinuirano.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž je dodala kako je stanje na području grada redovno te kako je do sada izdano oko 350 propusnica koje se većinski odnose na okolnosti pružanja skrbi starijim osobama u okolnim općinama.

Ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su kako ustanove funkcioniraju bez poteškoća i u skladu s uputama i protokolima pri čemu je ravnatelj OB „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić naglasio dobru suradnju i veliko zalaganje svih zdravstvenih djelatnika koji odgovornim i stručnim pristupom čuvaju zdravstveni sustav.

Rad i zalaganje zdravstvenih djelatnika i svih ostalih službi i dionika koji brinu o zdravlju i sprječavanju širenje zaraze pohvalio je i župan Darko Koren koji je prisustvovao koordinaciji te je pritom zahvalio i stanovnicima koji se odgovorno ponašaju i pridržavaju svih mjera i uputa.

 

čitam...