Posjet ministra

Dobrović obišao mjesto požara na Piškornici: “Poduzeće jako dobro živi od naplaćivanja otpada i to ih je ulijenilo”

14:45h
0
Slaven Dobrović // Foto: Valentina Blažek

Moramo sustavno sanirati odlagališta, no ponajprije se moramo osloboditi prakse odlaganja otpada. Hrvatska se može u dvije godine preporoditi u tom smislu, rekao je Slaven Dobrović.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je obišao odlagalište otpada Piškornicu kako bi iz prve ruke pogledao posljedice jučerašnjeg požara i razgovarao s direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem o mogućim rješenjima kojima bi se takvi incidenti u budućnosti spriječili.

– Ovdje možete vidjeti dokaz višegodišnjeg neodgovornog ponašanja u gospodarenju otpadom. Postoji i apsurdna situacija u kojoj odlaganje otpadom postaje oblik poduzetništva, da se stvaraju prihodi od gomilanja materijala, a da se ne ide prema sustavnom rješenju. Radilo se o neugodnoj situaciji, stvarao se metan koji je sklon samozapaljivanju, a gorio je papir i plastika. To je ozbiljna situacija jer ovdje postoje vrlo toksične tvari. Požar je saniran i to je kratkoročno rješenje, a dugoročno rješenje je ono za što se Ministarstvo zalaže, uspostava ekološki osnovanog gospodarenja otpadom. Ako bismo taj materijal kompostirali kod kuće, nema od čega nastati metan, ako bismo odvojili plastiku i papir u lokalnim centrima, nema što gorjeti. Uhodane politike koje idu za tim da se ovaj sustav nadogradi tako da se obrađuje ovako pristigli otpad je nešto što trebamo maksimalno smanjiti. Imamo veliki potencijal u našem društvu da popravimo ekološku i resursnu učinkovitost i to je velika odgovornost – izjavio je Dobrović.

Trenutne probleme s odlagalištima, prema njegovom mišljenju, treba rješavati promjenom načina razmišljanja o otpadu.

Piškornica // Foto: Valentina Blažek
Piškornica // Foto: Valentina Blažek

– Moramo sustavno sanirati odlagališta, no ponajprije se moramo osloboditi prakse odlaganja otpada. Hrvatska se može u dvije godine preporoditi u tom smislu, može se odlagati samo inertni otpad, biootpad kompostirati, a papir, plastika i metali reciklirati. Problem bi već time bio bitno manji – rekao je Dobrović.

Mnogi građani koji žive u naseljima u blizini Piškornice jučer su bili zabrinuti za svoje zdravlje zbog dima i isparavanja tijekom i nakon požara. Ministar je istaknuo da bi bilo neodgovorno kod bilo kakvog izgaranja otpada tvrditi da nema opasnosti po zdravlje, ono je u takvim slučajevima uvijek prisutno.

– Monitoriranje zraka može biti na jednom kraju, a dim će otići na drugi kraj. Moramo biti svjesni da se radi o ozbiljnoj opasnosti za zdravlje ljudi i prirode – upozorio je Dobrović.

Također je izrazio nadu da se ovakvi prizori kao što je ogromno brdo otpada na Piškornici za pet do sedam godina više neće moći vidjeti u Hrvatskoj, no istovremeno da treba biti svjestan da se ovakva situacija može dogoditi na bilo kojem odlagalištu u državi.

Mladen Jozinović zahvalio je ministru na posjetu i rekao je da se ispričava svim građanima koji su se uznemirili radi požara.

Slaven Dobrović // Foto: Valentina Blažek
Slaven Dobrović // Foto: Valentina Blažek

– Tretirat ćemo mjesto požara bioalgenom kako bi se spriječio dotok kisika i pospješila razgradnja. Jedino pravo rješenje je da na ovakva odlagališta, kada ona jednom budu u funkciji, dolaze što manje količine otpada prije izgradnje pogona za obradu, kakvi god da će biti. Za to vrijeme ćemo izgraditi mjernu stanicu koja će mjeriti kakvoću zraka, a njeni podaci bit će javno dostupni – rekao je Jozinović.

Napomenuo je i da tvrtka koju on vodi posjeduje ovo odlagalište tek od prošle godine, a da je većina otpada, pa tako i ovaj koji se zapalio, stariji od toga te da su ga oni samo naslijedili. Apelirao je i na građane da odgovorno odvajaju otpad kako bi se on čim manje miješao.

– Sva odlagališta, pa i ovo, na maksimumu su svog kapaciteta. Slažem se s ministrom da ovaj sustav treba što prije zatvoriti zakonom i podzakonskim aktima. No, sav otpad koji se odlaže ovdje obrađuje se sukladno zakonima i uvjeren sam da do požara nije došlo zbog novog otpada koji pristiže – rekao je Jozinović. Potvrdio je i da je od prošle godine dovezeno oko 20 tisuća tona novog otpada.

Jozinović je istaknuo da će Piškornica kao društveno odgovorno poduzeće učiniti sve što može da sustav gospodarenja otpadom funkcionira, pa tako ne odbacuje mogućnost privremenog prestanka dovoza otpada ako to nadležna tijela budu tražila.

Činjenica da se otpad ovdje dovozi, naplaćuje i da od toga poduzeće jako lijepo živi sasvim sigurno uljenjuje upravu u tome da razvija sustav onako kako bi ga trebalo razvijati – dodao je ministar Dobrović. Mladen Jozinović na to je ponovio da će tvrtka poštivati svaki plan koji donese ministarstvo, kao što je i dosad radilo.

Projekt Piškornice ne stoji, on se samo smanjuje i prilagođava europskim regulativama. Mijenjam sustav onako kako ga treba mijenjati, a to će i skratiti vrijeme jer se puno brže i lakše izgrađuju reciklažni centri u odnosu na jedan megalomanski centar kao što je ovdje zamišljeno – zaključio je Dobrović.

čitam...