EU komisija mu dala zeleno svjetlo

Dobrović: To je najbolji odgovor svima koji se zbog ‘poslovnih kombinacija’ i raznih interesa bore za glomazne i preskupe centre za gospodarenje otpadom

19:16h
0
Slaven Dobrović // Foto: Matija Gudlin

Vjerujemo da, bez obzira na činjenicu da se ovo pitanje na žalost koristi u predizborne svrhe, nitko neće dopustiti da Hrvatska ostane bez mogućnosti korištenja EU sredstava i izvrgne se opasnosti od plaćanja kazni Europskoj uniji, rekao je Slaven Dobrović.

Europska komisija donijela je odluku da će sredstva za gradnju velikih centara za gospodarenje otpadom biti odobrena samo u iznimnim slučajevima. Drugim riječima, plan gospodarenja otpadom ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, koji se temelji na razvrstavanju otpada u kućanstvima, dobio je zeleno svjetlo, a gradnja centara za odlaganje otpada kao što je Piškornica bit će znatno otežana.

– Zadovoljni smo dopisom Europske komisije kojim smo dobili i formalnu potvrdu da je naš smjer ispravan. U dopisu se apostrofiraju ponovna upotreba, recikliranje, kompostiranje, što su upravo sadržaji koji čine okosnicu našeg Plana gospodarenja otpadom, a također se jasno govori o problemu prekapacitiranosti centara za gospodarenje otpadom kojima Hrvatska ne može ostvariti EU obavezu o 50% odvojeno prikupljene plastike, stakla, papira i metala do 2020. godine – rekao nam je ministar Dobrović.

Tim dopisom su razmirice između ministra Dobrovića i direktora Piškornice Mladena Jozinovića, prevagnule na ministrovu stranu.

– Dopis Eurospke komisije je najbolji odgovor svima koji se proteklih mjeseci zbog kojekakvih „poslovnih kombinacija“ i raznih interesa bore za glomazne i preskupe centre za gospodarenje otpadom iako ta politika postaje prošlost. Nadamo se da će i naši dosadašnji oponenti konačno prihvatiti ovu realnost – komentirao je Dobrović.

Ipak, napominje da to ne znači da se centri za gospodarenje otpadom u potpunosti odbacuju kao rješenje, već da će ih trebati prilagoditi propisima.

– Ono što je važno naglasiti jest da se Planom gospodarenja otpadom 2016.-2022. ne odbacuju centri za gospodarenje otpadom nego se u CGO-ima predviđa smanjenje planiranih kapaciteta za obradu miješanog komunalnog otpada koji su sada preveliki. Naime, ako su centri za gospodarenje otpadom sada predviđeni na 75 posto ili čak i više posto ukupne količine komunalnog otpada koji se proizvede i od kojega bi se glavninom proizvodilo gorivo iz otpada, i laiku je jasno da onda nije moguće ostvariti cilj od 50 posto odvojenog prikupljanja papira, metala, stakla i plastike do 2020. godine.  K tome će zbog svoje glomaznosti i previsokih troškova održavanja rezultirati povećanjem iznosa naknada za građane – rekao je Dobrović.

Naglasio je da se, prema tome, projekt Centra za gospodarenje otpadom Piškornica ne zaustavlja, nego da će odlagalištu morati smanjiti kapacitet.

Iako je Mladen Jozinović u nekoliko navrata spominjao da Hrvatskoj prijeti plaćanje penala Europskoj uniji zbog neriješene situacije s odlaganjem otpada, kao i nemogućnost korištenja sredstava Europske unije, ministar Dobrović tvrdi da je upravo donošenje ovog plana ključan korak te da nema razloga za strah.

– Donošenje Plana gospodarenja otpadom ujedno je i uvjet Europske komisije da Hrvatska uopće može početi koristiti 475 milijuna eura iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Taj smo novac mogli početi koristiti još 2014., no do danas nije povučena niti jedna lipa i to zbog neučinkovitosti prethodne Vlade koja nije donijela Plan iako je rok za njegovo donošenje bio još 31. prosinca 2014. Zbog toga je Europska komisija upozorila bivšu Vladu da bi u rujnu 2015. stigla i službena opomena zbog povrede prava. Ako donesemo Plan do kraja godine, nema bojazni od gubitka 475 milijuna eura – rekao je ministar.

Piškornica je postala i alat u predizbornoj kampanji pa se tako određeni političari njome služe kao sredstvom prikupljanja glasova. Slaven Dobrović smatra da neslaganje oko metode gospodarenja otpadom neće doseći tu razinu da bi dovelo do plaćanja kazni.

– Vjerujemo da, bez obzira na činjenicu da se ovo pitanje na žalost koristi u predizborne svrhe, nitko neće dopustiti da Hrvatska ostane bez mogućnosti korištenja EU sredstava i izvrgne se opasnosti od plaćanja kazni Europskoj uniji, a što nam prijeti ukoliko ne donesemo Plan gospodarenja otpadom – izjavio je Dobrović.

Dozvole za postojeća odlagališta otpada u Hrvatskoj prestaju vrijediti 31. prosinca 2017. Ministar je pojasnio i na koji će se način nakon tog datuma odlagati otpad.

– Nakon 31. prosinca 2017. otpad će se moći odlagati samo na usklađenim odlagalištima otpada, a kriteriji usklađenosti se planiraju odrediti podzakonskim aktom. Ono što je bitno istaknuti jest da će upravo implementiranje ovog koncepta gradovima i općinama omogućiti da brže i jednostavnije na svojim područjima uspostave cjeloviti sustav gospodarenja otpadom temeljen na ponovnoj uporabi, recikliranju, kompostiranju, a sve s ciljem da se količine otpada preostale za zbrinjavanje svedu na najmanju moguću mjeru – zaključio je Slaven Dobrović.

čitam...