Tradicija i kulturna baština

Ludbreg organizira veliku manifestaciju povodom Proštenjarske nedele

13:31h
0
Ludbreško svetište // foto: ludbreg.hr
Ludbreško svetište // Foto: arhiva

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata i sl.

Euharistijsko proštenište Predragocjene krvi Isusove u Ludbregu jedino je ove vrste u Hrvatskoj te jedno od rijetkih u svijetu koje je svojim pismenim dokumentom osnovao sam Papa. Bio je to poticaj da se pobožnost prema sakramentu euharistije u ovom kraju dodatno osnaži.

Grad Ludbreg stoga ove godine povodom blagdana Krvi Isusove (1. srpnja) i blagdana svetog Tome Apostola (3. srpnja) organizira dvodnevno događanje koje će se održati na Trgu Svetog Trojstva u subotu 2. srpnja i nedjelju 3. srpnja.

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata i sl.

– Danas svašta možemo kupiti novcem, a pritom zaboravljamo na vrijednost tradicije, baštine i svega onoga što su stvarali oni prije nas. Brojnih običaja prisjetimo se prilikom blagdana Božića i Uskrsa, ali naš ludbreški kraj ima puno povijesnih temelja da se baštini osvrnemo češće. Željeli smo se prisjetiti ne samo plesnih običaja, već se osvrnuti šire, podsjetiti se i na druge vrednote poput raznih umijeća i obrta. Malo je primjerice još danas onih koji znaju plesti košare i brojni drugi detalji zaboravljenog života, sve ono što je činilo stvarni život – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Cilj je očuvanje izvorne i tradicijske baštine, bilo to da je materijalna ili nematerijalna pa će se u sklopu programa u subotu 2. srpnja održati folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju, a nastupit će i dramski glumac Zoran Kelava. Program na Trgu započinje od 18 sati, a zaključit će ga Tamburaški sastav Kraljevi.

Dan kasnije u 10:30 na Trgu Svetog Trojstva održat će se sveta misa, a od 17 sati započinju Dječji folklorni susreti u Centru svijeta.

Tijekom trajanja dvodnevnog programa na Trgu Svetog Trojstva predstavit će se stari, tradicijski zanati, oživjet će se duh prošlih vremena.

Održat će se i Dan zadruge u sklopu koje će biti predstavljeni proizvodi ludbreškog kraja poput bučinog ulja, hrena i cvijeća.

Organizatori programa su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

Medijski pokrovitelj programa je Radio Ludbreg.