Dogradonačelnik Pros putuje u Tajvan na forum

13:18h
0

Na poziv Mu-Sheng Leea, zamjenik gradonačelnika Dražen Pros posjetit će taj tajvanski grad. U Kaoshiungu, koji je drugi najveći grad u Tajvanu sa oko milijun i pol stanovnika, 14. i 15. prosinca održava se forum  “2010 U.S. – Taiwan Clean Energy Forum and Exhibition” s glavnim temama usmjerenim na klimatske promjene i globalno zagrijavanje. Organizatori foruma su American Institute in Taiwan, Kaohsiung City Government Environmental Protection Bureau i the Economic Development Bureau koji su na sebe preuzeli sve troškove gostovanja zamjenika gradonačelnika Dražen Prosa.

Prvi dan konferencije gospodin Pros će održati predavanje o koprivničkom iskustvu sa prijevozom čija je emisija štetnih plinova niska ili nepostojeća. 

U Koprivnici se cijele godine provodi program Active Access. AA je projekt Europske unije iz programa Inteligentna energija Europe (Intelligent Energy Europe-IEE). Njegova svrha je poticanje građana da za kratka putovanja odaberu održive vidove prijevoza zato jer time čine dobro svom zdravlju, okolišu te lokalnom gospodarstvu. Koprivnica je nagrađena za najuspješnije provođenje projekta tijekom 2007.

Koprivničke staze zdravlja prvi su praktični rezultat projekta Active Access. Njihov cilj je osmisliti, označiti i opremiti sustav obilježenih i izmjerenih pješačkih staza u užem središtu Koprivnice radi poticanja građana na hodanje kao oblik rekreacije, aktivnog odmora, održavanja zdravlja, prevencije i terapije kod srčanih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i drugih bolesti.

Također, tvrtka “Biona” u Koprivnici namjerava proizvoditi biodizel, koji je obnovljivi izvor energije. Biorazgradiv je, nije otrovan i tipično proizvodi oko 60% manje emisije ugljičnog dioksida.