22.3 C
Koprivnica
Petak, 24. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Politički rezime prvog kruga

DOJMOVI I PROGNOZE Podravsko-prigorski političari već znaju tko će pobijediti na izborima, evo njihovih razmišljanja
D

Prema Državnom izbornom povjerenstvu, najviše, 31,29 posto glasova birača dobio je Zoran Milanović, ispred sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ima 26,39 posto.

Ne propustite

Zaključen je prvi krug predsjedničkih izbora. Prema Državnom izbornom povjerenstvu, najviše, 31,29 posto glasova birača dobio je Zoran Milanović, ispred sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ima 26,39 posto. Između navedenih birat će se u drugome krugu, i to 5. siječnja. Inače, treće mjesto s 24,32 posto glasova pripalo je Miroslavu Škori.

Gradonačelnici triju najvećih gradova Koprivničko-križevačke županije Mišel Jakšić, Mario Rajn i Hrvoje Janči, kao i župan Darko Koren, te šefovi županijskog HDZ-a i županijskog SDP-a Darko Sobota i Mladen Kešer i predstavnik nezavisnih Željko Lacković rekli su nam svoje dojmove te prognoze za drugi krug.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, 31,29 posto dobio je Milanović, K. Grabar-Kitarović 26,39 posto, a Škoro 24,32 posto.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Rezultati su očekivani. Kalkuliralo se koliko će glasova korpusu desnog centra Škoro odnijeti. Da je uspio manje, možda bi Kolinda Grabar-Kitarović bila prva, a Milanović drugi. Logika nalaže da je drugi krug nova utakmica, i da je vjerojatnost da će sav korpus koji je glasao za Škoru više dati Grabar-Kitarović te će ona pobijediti – kazao je župan Darko Koren.

Što kažu gradonačelnici?

U Koprivnici, Milanoviću je pripalo 36,67 posto ispred Škore s 22,50 posto i Grabar-Kitarović s 19,51 posto.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Hvala svima koji su izašli na izbore i ispunili svoju demokratsku, građansku dužnost. Kao SDP-ovac, naravno, sretan sam i ponosan što Zoran Milanović ulazi u drugi krug kao pobjednik prvog. To govori kako su se građani zaželjeli toga da imamo normalnu zemlju koja će ići u normalnom smjeru i gdje nećemo imati predsjednicu koja će se družiti i slikati sa sumnjivim tipovima i opravdavati njihov kriminal i korupciju. Unatoč velikom broju kandidata što je u zadnje vrijeme čest slučaj, pokazalo se kako je SDP uvjerljivo najjača opcija u Koprivnici i da naši kandidati ostvaruju najbolje moguće rezultate. Posebno mi je drago, komentirajući Koprivnicu, da se opet pokazuje, kao i na europarlamentarnim izborima, da prednost koju stvorimo u odnosu na HDZ u Koprivnici, oni na županiji ne uspijevaju nadoknaditi. Pobjeđujemo ih i na županijskom nivou. Moramo raditi da na tome i ostane – izrekao je Mišel Jakšić.

Dotaknuo se, potom, predsjednika županijskog HDZ-a Darka Sobote.

Vidim da se kolega Sobota bavi Koprivnicom. Mogu ga shvatiti jer, kada baviš time da te ne raspuste s obzirom da ne možeš pobijediti SDP u Koprivnici, a samim time ni u županiji, nekad jednostavno odeš u krivom smjeru kao i Kolinda Grabar-Kitarović pa se dogodi da ljudi mogu reći kako lupetaš – izjavio je Jakšić, procjenjujući da će predsjednikom postati Zoran Milanović.

Nadalje, Križevci su s 32,46 posto najveće povjerenje dali Milanoviću. Grabar-Kitarović ima 24,98 posto, a Škoro 24 posto.

Mario Rajn
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

– Kandidatu Milanoviću isplatilo se okrupnjavanje stranaka. U moru 11 kandidata sasvim je pristojno dobiti 30 posto. Što se tiče desnice, dobar dio “pojeli” su si međusobno, iako mislim da je dio protestnih glasača kod gospodina Škore, a ne Kolakušića. Da nije bilo Škore, mislim da bi Kolakušić imao više glasova kao antisistemska opcija – započeo je Mario Rajn.

Glasove koje su dali Križevčani i Križevčanke nisu ga iznenadili. U drugome krugu ne vjeruje u zbrajanje glasova, u smislu desnice i ljevice. Siguran je da, uz dobro sučeljavanje i argumentiranje, Milanović kao pobjednik prvog kruga može ostati na vrhu i u drugome. Nipošto, naglašava, neće biti jednostavno.

– S obzirom na to da predsjednički izbori nude direktan izbor, imenom i prezimenom, mišljenja sam da je riječ o individualnim preferencijama. Nisam siguran može li se sve pretočiti u značaj političkih opcija. Dio Škorinih glasača sigurno će biti uz desnicu, čisto iz antiljevičarske pozicije, ali ne radi se o trivijalnoj matematici. Do izražaja će doći debata i kvaliteta kampanje – pojasnio je svoj stav.

Milanović je prvi gledajući i rezultate iz Đurđevca gdje je dobio 32,12 posto ispred Grabar-Kitarović s 27,81 posto i Škore s 21,11 posto.

Foto: Jurica Karan
Hrvoje Janči // Foto: Jurica Karan

– Očekivani rezultati, očekivani kandidati u drugome krugu, mislim da nema iznenađenja. Nemam emocije vezane uz rasplet, nismo se uključili niti smo koga podržavali. Rezultati u gradu također su očekivani. Bit će zanimljivo i napeto u drugome krugu – smatra gradonačelnik Hrvoje Janči.

Što kažu neovisna opcija i šefovi županijskih stranaka?

Mladen Kešer, prvi čovjek županijskog SDP-a, zadovoljan je dosadašnjim rezultatima.

– Podravci i Prigorci pokazali su da za predsjednika žele Zorana Milanovića. Veliki posao odradio je SDP s ostalim strankama koje su ga podržale. Zoran Milanović korektno se odnosio prema protukandidatima, nijednog nije omalovažavao. Vjerujem da će svi dati sugestiju svojim biračima da mu daju podršku. Pokazuje da je državnik jasnih stavova, da zna kako zastupati Hrvatsku. Jučer je dao poruku kako će biti odvjetnik hrvatskog naroda – tvrdi Kešer.

Foto: Sanjin Bojić
Mladen Kešer // Foto: Sanjin Bojić

Prokomentirao je Kešer i Mislava Kolakušića.

– Kolakušić odlično poznaje zakone, ali ih nije bio u stanju primijeniti kao sudac Visokog trgovačkog suda, a tamo se vrti najveći novac koji opterećuje hrvatsko gospodarstvo i stvara užas. Glasače koji su mu dali povjerenje pozivam na izbore i osobno ću se angažirati kod predsjednika da jasno progovara o ovim problemima i potiče zakonodavca na rješenje – dodao je Kešer.

Predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota tvrdi kako su dojmovi nakon jučerašnjeg izbornog dana pozitivni.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– Očekivala se interesantna situacija pojavom gospodina Škore na sceni, kako na prostoru županije, tako i Hrvatske. Unio je dodatnu vrijednost. Zadovoljstvo HDZ-a nije potpuno, no, imajući u vidu izbore prije pet godina, trend u Koprivničko-križevačkoj županiji je, posebice u Koprivnici kada govorimo o utvrdi SDP-a, da se građanstvo okrenulo desnoj strani. Trend je značajno vidljiv. Svima nama u HDZ-u daje vjeru i nadu da će naša predsjednica i kandidatkinja ostati predsjednica i u narednom mandatu. Oni koji nisu izašli na izbore, vjerujem, dat će glas Kolindi Grabar-Kitarović – sa sigurnošću je kazao Sobota.

Nezavisni predstavnik Lacković bio je posebno slikovit u svojem komentaru.

Foto: Jurica Karan
Željko Lacković // Foto: Jurica Karan

Rezultati su pokazali da je tamburica dominantna u Slavoniji, klape u Dalmaciji, a u Zagrebu se sluša rock! U županiji rocka nikad manje, a tamburica i klape osim u Koprivnici zajedno drže pola skale. Tko zaigra bećarac, bit će pobjednik. Na tamburicu se mogu pjevati klape, ali i rock – opisao je Lacković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znatno poskupljenje

Šok! Cijena omiljene ljetne poslastice ‘otišla u nebo’, ne morate više na more da biste kuglicu sladoleda platili 1,50 euro, to možete napraviti u...

Proljeće je počelo, a s njime je došla i želja za omiljenim slatkim grijehom. Sladoledom! Vole ga svi, verzija...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti