SMJEŠTAJ DJECE

Dok u Koprivnici nedostaje 80-ak mjesta, novi vrtić u Sokolovcu zjapi prazan. Načelnik kaže da ide natječaj za koncesionara

Vrtić je potpuno opremljen, uložili smo u njega velike novce, spremni smo dati koncesiju svakome tko će ispunjavati uvjete, odnosno onima koji se već bave ovom djelatnošću - kaže načelnik Vlado Bakšaj.

15:11h
0
vrtic sokolova
Foto: Općina Sokolovac

Dok se u koprivničkim vrtićima i obrtima dadilja ovih dana traži 80 mjesta većinom za jasličare i vrtićaraca, o čemu smo pisali, a nezadovoljne majke najavljuju peticiju i potencijalni prosvjed, u Sokolovcu prazan stoji u potpunosti novosagrađen te vrhunski i kompletno opremljen objekt za smještaj dvije vrtićke i jedne jasličke skupine.

Zgrada vrtića smještena je uz školu i ima 460 četvornih metara iskoristivog prostora i od jeseni 2020. godine je spreman za prihvat djece.

Njegovom izgradnjom, kako je najavljeno, općinsko vodstvo nastojat će doprinijeti socijalizaciji djece, ali i povećati kvalitetu života u Sokolovcu. Dio investicije financiran je iz Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU, a veći dio iz općine, prema projektu iz 2016. godine.

Ipak, iako je vrtić kompletno spreman za male stanare, još je uvijek prazan, a djeca koja mu gravitiraju, njih stotinjak, polaze vrtiće u Koprivnici, Križevcima i okolici.

Kako smo doznali od načelnika Vlade Bakšaja, vrtić je prošle jeseni, u rujnu, nakon punih šest mjeseci čekanja, napokon dobio uporabnu dozvolu. Valjalo je još samo pronaći nekoga tko će njime upravljati. Koncesionar se tražio putem javnog natječaja, a interes za upis djece pokazalo je 40-ak roditelja.

Samim time, oslobodio bi se dio mjesta u vrtićima i obrtima u Koprivnici.

Načelnik Vlado Bakšaj

– Kao načelnik nisam bio sklon osnivanju vlastite ustanove za predškolski odgoj. Mi kao općina nemamo znanja ni ljude koji bi to sproveli u djelo, možemo samo pretpostavljati kako vrtić funkcionira, ali u praksi to ne znamo sprovesti u djelo i zato smo odlučili taj posao prepustiti nekome stručnom, koji je već uhodan u ovaj posao i ima sve to u malom prstu. Nažalost, s predstavnicom vrtića Igra koji se na jesen javio kao jedini zainteresiran, nismo uspjeli postići dogovor oko financijskih stavki – pojašnjava Bakšaj situaciju od prošle jeseni, točnije studenog.

Budući je pedagoška godina već tada bila počela, a roditelji se snašli oko smještaja djece u predškolske ustanove, odlučili su pričekati s novim krugom raspisivanja javnog natječaja.

Prema najavama načelnika Sokolovca, novi bi natječaj trebao biti raspisan ovoga petka.

– Vrtić je potpuno opremljen, uložili smo u njega velike novce, spremni smo dati koncesiju svakome tko će ispunjavati uvjete, odnosno onima koji se već bave ovom djelatnošću. U interesu nam je da naša djeca s jeseni krenu u ovaj prekrasan prostor, a ne da ih roditelji moraju voziti po okolnim mjestima – kaže načelnik.

Iz općinskog proračuna smještaj djeteta trenutno se sufinancira s 1000 kuna, bez obzira koji vrtić dijete polazilo.

Cijena koju će roditelji plaćati za boravak djece u novom vrtiću još nije poznata, no načelnik kaže kako će vrlo vjerojatno povećati iznos subvencije te tako roditeljima čiji će mališani ići u općinski vrtić dodatno pomoći oko podmirenja obaveza za smještaj mališana.