slika hrvatske

Doktorica: Pacijentice su zbog molitelja više izložene mučenju, a liječnici mogu sami spriječiti takozvane zločine

U društvu je prisutno dosta navoda da se žene maltretira i vrijeđa u bolnicama pa i ispred bolnica. 

10:00h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Postoje liječnici koji ne misle da je priziv savjesti demokratska tekovina, piše RTL Direkt.

Jedna od tih liječnica je i doktorica Jasenka Grujić Koračin koja je zajedno s još nekoliko kolega liječnika pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti. Upravo je ona bila gošća RTL Direkta.

Pokušala je odgovoriti na pitanje kakva je slika Hrvatske po pitanju priziva savjesti i pobačaja općenito. Istaknula je kako smo u ovom dijelu Europe loši po tom pitanju, iako je komentirala da su slične situacije poznate i u Poljskoj, na granici s Njemačkom, gdje Nijemci vode točnu evidenciju o tome koliko Poljakinja se odlučilo za prekid trudnoće, zatim je spomenula Irsku, Veliku Britaniju…

– Naš zakon koji je na snazi još iz 1978. godine je jako dobar zakon. On omogućuje prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće od začeća na zahtjev. Nakon toga u posebnim indikacijama. Međutim, tu se je ispriječio taj tzv. institut priziva savjesti. To je zapravo odbijanje vršenja standardnih postupaka u medicini – kazala je Grujić Koračin.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić istaknuo je kako je priziv savjesti osnovno demokratsko pravo. 

Grujić Koračin je istaknula kako oni miješaju Deklaraciju o ljudskim pravima koja garantira slobodu savjesti, vjeroispovijesti, slobodu mišljenja…

– Ali to nije priziv savjesti. Priziv savjesti je prvi put spomenut u enciklici Evangelium Vitae kada je zapravo Crkva učinila upad u sekularni poredak, smatrajući da liječnici moraju spriječiti, kako je rečeno u enciklici, te zločine. Zločini su eutanazija i pobačaj, s mogučnošću da se liječnici pozovu na savjest – istaknula je.

U društvu je prisutno dosta navoda da se žene maltretira i vrijeđa u bolnicama pa i ispred bolnica. 

– Čujem od pacijentica kakva imaju iskustva, od toga da prolaze pokraj ovih ljudi koji se mole gdje su one izložene dodatnom mučenju – rekla je doktorica i istaknula da žena koja mora učiniti prekid trudnoće iz raznih razloga, da bismo se prema svim tim ženama morali odnositi s više empatije.

A što se tiče religijskih razloga, svaka vjernica ima pravo roditi i 15ero djece ako želi. Nema nikakve prisile ovjde, ali je potrebno u svakoj državi odvojiti crkvu od države – kazala je Grujić Koračin.

Ona smatra da takvom institutu u medicini nema mjesta. On nije reguliran nijednim regionalnim ili međunarodim zakonom o humanitarnim pravima. Postoji samo preporuka Vijeća Europe o mogućnosti iz 2010. godine da se priziv savjesti implementira u medicini. Ali je isto tako, Vijeće Europe tada iskazalo zabrinutost da bi to moglo naštetiti ženskom zdravlju.

– Naša inicijativa, mi smo započeli s aktivnim radom 2015. godine. Iste godine smo mi na sve relevantne adrese poslali prijedloge za regulaciju priziva savjesti. Nismo dobili nikakve odgovore, problem je što je taj institut uveden u naše zakone, prema tome mi ga ne možemo ukinuti, mi ga samo možemo bolje regulirati te se samo možemo nadati da će ga ukinuti kao u nekim drugim državama – zaključila je Grujić Koračin.

Kako smo već pisali, u koprivničkoj bolnici dva su se ginekologa pozvala na priziv savjesti, pobačaja je općenito sve manje, a najčešće ga čine žene koje već imaju djecu.

Provjerili smo kakvo je stanje po pitanju pobačaja i prava na priziv savjesti u koprivničkoj Općoj bolnici. Naš sugovornik bio je voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju, specijalist uže specijalnosti ginekološke onkologije doktor Ivica Stanišić.

čitam...
Loading...