Belartaj konkursoj

Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca bogatiji za još jedno međunarodno priznanje

DEC je istu nagradu dobio i 2018. godine za Tikiriki Tok el strobilo (Tikiriki Tok iz češera) izraelske autorice Luize Carol.

14:24h
0
Foto: Grad Đurđevac

Među nagrađenima na ovogodišnjem književnom natječaju Belartaj konkursoj, koji se od 1950. godine održava u organizaciji Svjetskog saveza esperantista, izdanje je  Dokumentacijskog esperantskog centra (DEC-a) La aventuroj de Jombor kaj Miki (Pustolovine Jombora i Mikija), proglašeno Dječjom knjigom godine na esperantu.

DEC je istu nagradu dobio i 2018. godine za Tikiriki Tok el strobilo (Tikiriki Tok iz češera) izraelske autorice Luize Carol.

Lijep je to nastavak uspjeha koji su đurđevački esperantisti zabilježili organiziranjem susreta partnerskih organizacija Erasmus+ projekta Mrežno obrazovanje sada održanom u đurđevačkom Lovačkom domu Peski od 12. do 16. kolovoza, uz sudjelovanje dvadesetak osoba iz više europskih zemalja.

U ovom projektu, DEC je partner uz esperantske organizacije iz Poljske, Francuske, Italije i Velike Britanije. Đurđevčani će poljske kolege iz Białystoka posjetiti u prosincu ove godine, dok bi ih u ožujku 2022. godine trebali ugostiti Francuzi u Toulouseu, a u Bolognu u Italiji spremaju se u svibnju.

Glavna aktivnost DEC-a i nadalje ostaje prikupljanje i arhiviranje građe o esperantu u Hrvatskoj, naročito nakon 2019. godine, kada je “tradicija esperanta u Hrvatskoj” proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske i upisana u Registar pod brojem Z-7298, a DEC postao jednim od nositelja toga dobra.

U periodu od 2017. do 2021. godine esperantisti su uz pomoć donatora iz Hrvatske i inozemstva uredili svoje sjedište, a u 2022. godini se spremaju i službeno staviti na uvid javnosti svoju arhivsku zbirku.