sredstva fondova EU

Dom kulture uskoro dobiva novo ruho vrijedno 3,6 milijuna kuna, gradonačelnik Janči najavio i daljnje uređenje

Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

16:00h
0
// Foto: Matija Gudlin

Nakon što je za projekt energetske obnove zgrade Doma kulture gradonačelnik Hrvoje Janči potpisao Ugovor o financiranju s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja proveden je postupak javne nabave za izbor izvođača radova.

Vrijednost projekta je nešto više od 3,6 milijuna kuna, a Grad Đurđevac je uspješno osigurao sufinanciranje preko poziva za energetsku obnovu javnih objekata kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt će se sufinancirati s gotovo 2 milijuna kuna dok je ostali dio planiran u proračunu Grada. Dom kulture je arhitektonski vrijedan, ali trenutno je neučinkovit zbog jednostrukih staklenih površina koje ga prekrivaju i zastarjelim sustavom grijanja.

– Nastavljamo s energetskim obnovama. Sve udruge koje svakodnevno koriste Dom kulture na raznim manifestacijama znaju kolika je energetska neučinkovitost Doma. Uvijek vam je zima unutra. Gradu je bitno da tu ne stajemo, ovaj tjedan prijavili smo i unutarnje uređenje Doma, a krenut ćemo i u obnovu vanjskog dijela da bi to sve skupa imalo lijepu sliku – rekao je gradonačelnik Janči.

Foto: Jurica Karan

Ovim projektom predviđa se zamjena i popravak krovišta, izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se očekuje ušteda energije čak do 88%.

Prostor Doma kulture koristi se za održavanje brojnih manifestacija u organizacije Grad Đurđevca i Turističke zajednice te ga koriste brojne ustanove i udruge za svoje aktivnosti. Ulaganjem u energetsku obnovu osigurat će se ugodan i energetski učinkovit prostor za rad kulturno-umjetničkih udruga te boravak građana koji će prisustvovati brojnim manifestacijama i događanjima koje se organiziraju u Domu kulture.

– Ovo su vrlo bitni projekti za Grad, značajno je naglasiti da korištenje fondova EU nema nikakvu alternativu, smatramo da trebamo iskoristiti svaku priliku koja se ukazuje. Mi ćemo zasigurno, po korištenju sredstava po broju stanovnika po veličini grada, biti prvi u Hrvatskoj. U maloj sredini poput Đurđevca radi se više projekata financiranih od lokalne samouprave nego što je to od strane Županije koja ima daleko veći broj objekata – izjavio je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Janči.

Osnovni cilj projekta je ostvarenje značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti te smanjenje potrošnje energije.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan