križevačko vijeće

Donesen križevački proračun od 67,2 milijuna kuna, Hrg: Proračun je programski pust i prazan, Rajn: Želimo povećati standard ruralnog stanovništva

Odbijen je amandman Kluba vijećnika HDS-a, predvođenih Brankom Hrgom, a odnosio se na osnivanje Centra izvrsnosti i logopeda u COOR Križevci. 

14:37h
0
Mario Rajn
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

Većinom glasova križevački Gradski vijećnici podržali su proračun za iduću godinu koji iznosi oko 67,2 milijuna kuna. Točnije, s 13 glasova za i pet protiv.

Odbijen je amandman Kluba vijećnika HDS-a, predvođenih Brankom Hrgom, a odnosio se na osnivanje Centra izvrsnosti i logopeda u COOR Križevci.

– Razgovarao sam s predstavnicima obrazovnih ustanova i nitko nije bio voljan podržati rad tog Centra, niti u simboličnom iznosu. Spreman sam razgovarati o toj temi i staviti u rebalans proračuna ako bude potrebno, a logopeda tražimo po drugom modelu – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Pročelnik Darko Masnec ukratko je objasnio stavke proračun.

– Prihodi poslovanja su oko 65,4 milijuna kuna. Oko 58 milijuna je proračun prihoda grada, a devet milijuna je prihod proračunski korisnika, odnosno gradskih ustanova koji čine proračun. Procjenjujemo da će po završetku ove godine ostati nepokrivenog gubitka oko dva milijuna, a imali smo oko šest. Predviđeno je da do kraja 2020. godine pokrijemo taj dug – ukratko je rekao pročelnik Masnec.

Gradsko vijeće u Križevcima // Foto: arhiva

O proračunskim planovima za iduću godinu već smo pisali.

Gradonačelnik Rajn je kratko rekao da je proračun više konzervativniji, ali je i sanacijski jer preneseni proračunski gubitak treba riješiti što prije.

– Ono što smo nastojali je usredotočiti se na to da povećamo sredstva za mjesne odbore. Želimo utjecati na ruralno stanovništvo i povećati standard. Posebno me raduje što će se riješiti kritične točke oko osnovnih škola i to postavljanjem semafora. To mora biti prioritet – kazao je gradonačelnik Rajn.

Vijećnik Dubravko Picig je pohvalio povećanje proračunskih sredstava za mjesne odbore te rekao da ovaj potez dokazuje da gradska vlast ide u pravom smjeru.

– Ovo je vlast bez fige u džepu. Omogućit će se da mjesni odbori žive, rade i grade jer je važno da razvijamo ruralna područja – kazao je.

Marijan Vuković //Foto: Matija Gudlin

Vijećnik Marijan Vuković je pak izrazio nezadovoljstvo proračunom te ga opisao lošim, a takvima smatra i projekcije proračuna za 2019. i 2020. godinu. No pozvao je vijećnike da proračun prihvate jer se nije imalo vremena napraviti bolji.

Bivši gradonačelnik Branko Hrg branio je svoj amandman i pokušao uvjeriti vijećnike zašto bi ga trebali podržati.

– To je nastavak jedne priče koja nije prije bila ostvarena jer nismo imali suglasnost nadležnog Ministarstva. Želi se pri COOR Križevci osigurati stručni tim koji bi bio mobilan i koji bi mogao nadopunjavati brigu za djecu koja imaju određenih poteškoća. Imamo priliku po tome biti prvi u državi i tako tražiti da ova ideja uđe u nacionalni program. Tako je bilo s pomoćnicima u nastavi. Udruga osoba s invaliditetom Križevci prva ih je pokrenula, a danas ih imaju svi u državi – komentirao je Hrg.

Pohvalio je proračun za koji smatra da je tehnički odlično napravljen, ali programski pust i prazan.

Potom se vijeće svelo na raspravu o Hrgovom amandmanu jer je on svim silama pokušao opravdati potrebu toga što predlaže.

Branko Hrg // Foto: Matija Gudlin

– Od ovog neću odustati i svaku ću priliku iskorištavati da o ovome govorim. Nije mi jasno zašto to odbijate – kazao je Hrg.

Za riječ se javila i ravnateljica COOR Marija Prodan, a govorila je o osnivanju spomenutog centra.

– Nadležni su nam rekli da projekt može podržati financijski podržati lokalna zajednica. Izradili smo projekt i koštao bi oko 600.000 kuna godišnje, da obuhvaća područje grada i okolnih općina – kazala je ona.

Ivan Majdak je istaknuo kako želi da se u rebalansu proračuna nađu predizborna obećanja koja je aktualna gradska vlast davala u vrijeme kampanje i da će ga kao takvog onda podržati.

Nakon gotovo sat vremena rasprave, proračun je ipak usvojen većinom glasova.

čitam...