Psihološko pero jedne mame

Dosada je zakon

19:00h
0
3
Foto: Ivan Balija

Na pisanje ovog članka ponukana sam brojnim aktivnostima na koje nailazim na internetu, a vezano na temu „Kako zabaviti djecu u izolaciji“, „Kako olakšati djeci boravak u izolaciji“, ma, „Kako uopće preživjeti izolaciju u kući s djetetom?“.

Tako sam ja odlučila dati svoj obol ovoj tematici.

Važno je baviti se djecom, provoditi vrijeme s njima, igrati se (zagovaratelj sam igre s djecom) i provoditi aktivnosti koje potiču njihov razvoj. Možemo biti zahvalni na svim kreativnim idejama koje internet nudi. Ipak, dragi roditelji, mi nismo zabavljači naše djece i naša odgovornost nije da im ispunjavamo cijele dane kako bi oni bili „sretni“ i „zadovoljni“. Izaberite vrijeme u danu kada ćete se na taj način posvetiti svome djetetu, a ostalo vrijeme prepustite – DOSADI. Tako ćete poticati njihov razvoj!

Mama/tata dosadno mi je.“ Koliko ste puta čuli ovu rečenicu?

Kada sam rodila svoju prvu kćer, puno vremena provodila sam upravo zabavljajući je. Zbog toga, i danas isto to očekuje od mene. Ne žalim za vremenom koje sam provela s njom u igri, ali primjećujem da ona zahtijeva pažnju na bitno drugačiji način od mog drugog djeteta. Naposljetku, sestra joj je zbilja dobro došla.

U današnjem brzom svijetu dosada se doživljava kao loša stvar. To dovodi do toga da prekomjerno planiramo vrijeme naše djece, ne dopuštajući im vrijeme za slobodnu igru. Postali smo društvo koje traži trenutno zadovoljstvo, a djeca gotovo počinju paničariti ako nemaju što raditi. Tehnologija, konzumerizam i ogroman broj izvannastavnih aktivnosti stvorili su svijet u kojem djeca vode visoko strukturiran život, s malo vremena za „samo biti“. Povećanje broja obitelji u kojima rade oba roditelja također igra ulogu jer djeca provode više vremena u vrtićima i organiziranim aktivnostima. Suočavanje s dosadom naše djece postala je jedna od glavnih okupacija suvremenog obiteljskog života – kako zabaviti dijete u autu, na odmoru, kod prijatelja, kod kuće… Srećom (?!), za sve to postoje i aplikacije. Neke su čak i korisne, edukativne. Nažalost, okruženi takvim „blagodatima“ poput aplikacija, video igrica, e-knjiga, mobitela nijednom djetetu više nikada nebi trebalo biti dosadno. Grozno.

Živimo u svijetu u kojem čak i ideja da nešto dosadi postaje ugrožena.

Ali to što radimo je zapravo kontraproduktivno.

Zašto je dosada dobra stvar?

Dosada nas uči da život nije parada zabave. Podučavajući djecu da podnose dosadu, pripremate ih za realniju budućnost, za onu koja ne nameće lažna očekivanja o tome što život zapravo jest.

Dosada rađa kreativnost. Razmišljanje da djeca trebaju biti stalno aktivna i ponašanje u skladu s tim sprječava razvoj njihove mašte. A mašta je iznimno bitna jer ako se nešto prvo ne može zamisliti, to ne može ni biti. Ne možemo usaditi maštu u našu djecu, ali možemo im osigurati okruženje u kojem njihova kreativnost može doći do izražaja, bez da ju doživljavamo kao još jedan nered koji moramo počistiti.

Mozak koji nije okupiran igricama na kompu, mobitelom, zagonetkama smišljenim od strane roditelja ili bilo čim drugim vjerojatnije će pokušati nove stvari, eksperimentirati i raditi ono što obično nebi.

Nestrukturirano vrijeme izaziva djecu da istražuju vlastite strasti. Ako im mi neprestano organiziramo dane, nikad im neće pasti na pamet da sami naprave čudovište iz papira, promatraju kukce u vrtu, napišu kratku priču… Dosada pomaže u njegovanju znatiželje, upornosti, razigranosti i samopouzdanja. Ironično, ali to su osobine koje im pomažu da izrastu u pametne, ne dosadne ljude!

Nadalje, dosada, odnosno slobodno/nestrukturirano vrijeme uči nas dobrom upravljanju vremenom – vještini za život. Isto tako, potiče inicijativu i rješavanje problema jer kako bi pobijedilo dosadu dijete se mora osloniti na sebe. A kada u tome uspije – samopouzdanje raste.

Ukoliko prekomjerno planiramo djeci vrijeme, sprječavamo ih u otkrivanju onoga što ih uistinu zanima. Slobodno vrijeme povećava razvoj svijesti o sebi.

Inovativnost, samoregulacija i sposobnost kritičkog mišljenja proizlaze iz naše sposobnosti da sjedimo sami sa sobom. Dopustite djeci da zure u prazan prostor, umjesto u ekrane. Imat će više koristi.

Ipak, važno je napomenuti da se djeca mogu sama zaposliti – na neko vrijeme. Kada im ponestane ideja, pomozite im. Dajte im upute. Sjednite s njima i napravite popis novih i zabavnih stvari koje može raditi. Stavite papiriće s idejama u staklenku i neka im to bude pomoć u njihovom istraživanju svijeta.

A ne zaboravite i na sebe dragi moji. Dosada je dobra i za roditelje. Jednostavnije je reći nego učiniti, znaaaam jer vam dan ionako ne dopušta da vam bude dosadno. Ipak, nađite malo vremena. Dopustite svome umu da se umiri. Uostalom, znate gdje se rađaju najbolje ideje? Pod tušem…kada vaše misli slobodno lutaju!

Mozak se tijekom dosade oporavlja od pretjerane stimulacije, a djeca postaju manje ovisna o vama kao izvoru zabave. Dakle, sljedeći put kad loš dan dovede do toga da izvučete sve igračke, dopustite da dosada to učini sama.

Zato, dragi roditelji, odbijte. I ne osjećajte se krivima. Kada je u pitanju roditeljstvo bit će još puno stvari zbog kojih ćete osjećati krivnju. Čuvajte se za njih!