Treća sreća ili?

DOZNAJEMO Nadzor radova nad brzom cestom ponovno dodijeljen splitsko-njemačkoj zajednici, no otvoren je i rok za žalbe pa još jednom čekamo

Procijenjena vrijednost nabave iznosi devet milijuna kuna bez PDV, a splitsko-njemačka ponuda nešto je niža od 8,2 milijuna i garantiraju da će sve završiti u roku od 32 mjeseca

12:57h
0
Svako malo stižu nove okolnosti o brzoj cesti, no konkretnih radova još nema // Foto: Admir Sinani

Iako naznaka o radovima i dalje nema, priča o izgradnji kraka brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom, odnosno Koprivnici, i dalje je vrlo aktualna u Podravini. Tijekom proteklih mjeseci izbacili smo nekoliko serijala tekstova o ovoj temi, a posljednji put dotakli smo se iste prije točno tri tjedna.

Tada smo pisali da od radova u ovoj godini neće biti ništa, jer je DKOM prihvatio uloženu žalbu na kompletni nadzor nad izgradnjom brze ceste, čime je postupak vraćen u Hrvatske ceste na ponovno postupanje. Naša saznanja potvrdili su nam tada i direktno u HC-u, dodavši da će najkasnije u roku od 30 dana biti donesena nova Odluka o odabiru izvršitelja usluge nadzora.

To se i dogodilo početkom ovog tjedna, kada je posao kompletnog nadzora nad cestom do Kloštra Vojakovačkog, dužine 7,5 kilometara, ponovno dodijeljen splitskom Geoprojektu i njemačkom Krebs+Kieferu. Oni su, inače, dobili nadzor nad radovima i nakon prvog natječaja, koji je bio prije dvije godine, a na koji je tada bila uložena žalba. Ta žalba bila je i prihvaćena pa je na drugom natječaju nadzor pripao drugim firmama, no tada su se žalili splitsko-njemački ponuditelji. I njihova je žalba bila uvažena i ovo je bio treći raspisani natječaj, a nadamo se i treća sreća.

Inače, osim splitsko-njemačke zajednice ponuditelja, na natječaj se javila i zajednica gospodarskih subjekata Prometnice Zagreb i jedna mađarska kompanija, no njihova ponuda nije zadovoljavala uvjete iz dokumentacije o nabavi.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi devet milijuna kuna bez PDV, a splitsko-njemačka ponuda nešto je niža od 8,2 milijuna i garantiraju da će sve završiti u roku od 32 mjeseca.

Ako ne bude novih žalbi, bageri bi uskoro mogli prionuti poslu // Foto: Arhiva

Odluku o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude potpisao je 22. studenog, dakle u ponedjeljak, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta i u tijeku je rok mirovanja od 15 dana. To, pak, znači da naručitelj i odabrani ne smiju u tom roku sklopiti ugovor niti okvirni sporazum, unatoč tome što se zna tko je dobio na natječaju.

S druge strane, zajednica gospodarskih subjekata čije je ponuda odbijena, ima rok od 10 dana kako bi uložili novu žalbu. Ako se to dogodi, uslijedit će novi mjeseci čekanja i tapkanja na mjestu.

Međutim, ako se žalba ne podnese ili ako se naknadno ne uvaži, radovi bi uskoro mogli početi, jer je građevinska dozvola već ishođena, o čemu smo pisali ranije. Vrlo vjerojatno zbog vremenskih uvjeta to ne bi bilo još ove godine, ali već početkom sljedeće svakako bi se bageri mogli pojaviti na lokaciji. No, ponavljamo, sve će se detaljnije znati za nekoliko dana, odnosno tjedana, nakon što i službeno prođe rok za podnošenje žalbe.