odluka o daljnjim mjerama

DOZNAJEMO Ptičja gripa pojavila se na farmi u Delovima, u tijeku je izvanredni sastanak, nije jasno kako je virus ušao u zatvoreni prostor

11:12h
0

Kako neslužbeno doznajemo ptičja gripa pojavila se na farmi purana Delovi u općini Novigrad Podravski, a u vlasništvu Vindona, odnosno varaždinske Vindije. Ukupni kapacitet im je 54000 purana, no nisu svi u istom objektu, već su raspoređeni u njih sedam.

Godišnje iz farme izlazi oko 100 tisuća purana, a farmu je katastrofa zadesila baš uoči blagdana, kada je prodaja najveća.

Influenca ptica (podtipa H5N8), utvrđena je jučer, izvijestili su jutros iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako doznajemo, u Koprivnici je u tijeku izvanredni sastanak na kojem će se donijeti odluka o daljnjim mjerama, ali i utvrđuju činjenice o tome kako je virus ušao u zatvoreni prostor farme.

Prema dosadašnjim slučajevima iz prakse, sve životinje koje su se uzgajale na farmama, bile su eutanizirane pa ni sudbina purana na ovoj farmi neće biti drugačija.

Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus, visoko ili nisko patogeni virus, su u tijeku. Nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica.

Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj  i Francuskoj.

Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

–  Dana 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20). Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

čitam...