sedam razloga

Doznajte po čemu su bebe rođene u rujnu posebne

Sedam je znanstveno utemeljenih razloga zašto je to tako.

13:34h
0

Djeca rođena u rujnu zbilja su posebna, a sedam je znanstveno utemeljenih razloga zašto je to tako, piše miss7mama.

Najčešće upisuju vrhunske škole

Prema istraživanjima, ljudi koji su rođeni u rujnu puno se brže razvijaju u ranom djetinjstvu. Također, 20 posto je veća mogućnost da će zbog svojih uspjeha u školskim klupama pohađati najelitnije fakultete. Istraživanje objavljeno u National Bureau of Economic Research otkrilo je da su djeca rođena u rujnu često uspješnija tijekom školovanja.

Naime, spadaju u polovicu starije djece u razredu, a to često vodi do akademskog uspjeha jer u nižim godinama i šest mjeseci čini veliku razliku.

Sportski su tipovi

Bebe rođene u rujnu imaju fizičke predispozicije za bavljenje sportom i među njima je najviše vrhunskih sportaša.

– Kod djece rođene u sjevernoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju. Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport – izjavio je dr. Gavin Sandercock sa Sveučilišta Essex.

Viši su od ostalih

Ako se usporede s rođenima u proljetnim i zimskim mjesecima, rođeni u rujnu u prosjeku su viši. Jednim dijelom to ima veze s velikim količinama vitamina D kojem su izložene majke u zadnjim mjesecima trudnoće.

Manja je vjerojatnost da će razviti bipolarni poremećaj

Ne zna se zašto je tome tako, no kod svih beba rođenih u rujnu veća je razina vitamina D pa znanstvenici vjeruju da se ključ krije u prenatalnoj izloženosti suncu.

Otporniji su na astmu

Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u jesen najčešće alergična na jaja, kikiriki i mlijeko. Međutim, otporniji su na astmu.

Manja je vjerojatnost da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kojem su djeca rođena u rujnu uspješnija u školi pokazalo je i da će ta djeca imati manje problema sa zakonom nego djeca rođena u kolovozu. Razlog je taj što su među starijom djecom u školi te su automatski odgovorniji kako za sebe tako i za kolege iz razreda.

– Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspjeh u pitanju. Tako će vjerojatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci – naveli su autori istraživanja.

Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mjesecu

Rujan je mjesec s najviše rođene djece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama. Nekoliko znanstvenika usporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je rujan najpopularniji mjesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim blagdanima. Smatraju kako je to vrijeme kad je najveća vjerojatnost da će žena začeti.

Prema Mattu Stilesu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše djece rađa se 9., 12. i 19. rujna.