Dožupan Ivan Pal: nemoguće je bez novih liječnika riješiti problem nedostatka liječnika tijekom godišnjih odmora

10:37h
0
Ivan Pal (arhiva) // foto: Zoran Stupar

Liječnici obiteljske medicine, kao i svi ostali dane ljeta koriste i za godišnji odmor, no za razliku od njihovih kolega u drugim dijelovima zdravstvenog sustava, oni si sami moraju osigurati zamjenu. To najčešće čine tako da dogovorno zamjenjuju jedni druge u redovnom radnom vremenu, skraćujući vrijeme rada sa svojim pacijentima na račun par sati koje posvete pacijentima kolege na odmoru. Kasnije se usluga na isti način vrati i naizgled svi su zadovoljni, naravno osim pacijenata koji do liječnika mogu umjesto u punom radnom vremenu, primjerice svega dva sata dnevno. Tako je bilo prošlih godina, a sva je prilika da će tako biti i ubuduće, jer, kaže za zdravstvo resorni zamjenik župana Ivan Pal, liječnika jednostavno nema dovoljno. 

– Dakle, mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno liječnika, a u našoj županiji je situacija još nešto lošija od prosjeka Hrvatske, prema mojim saznanjima. Prosjek Hrvatske je, ne znam 300-350 liječnika na 100 tisuća stanovnika, a kod nas je, u našoj županiji lošija situacija, nama 60-70 liječnika fali ukupno, znači tu ne govorimo samo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zapravo, jedino tko zadovoljava taj prosjek nekakvi ili je nešto malo iznad prosjeka je grad Zagreb i možda grad Rijeka – rekao Pal.

 

Ulaskom u Europsku uniju ovaj problem postat će još izraženiji, dodao je dožupan Pal, jer liječnicima će se otvoriti tržište rada sa znatno višim primanjima i uvjetima rada od ovdašnjih. O trenutnom stanju dovoljno govori i podatak da bi standard po liječniku obiteljske medicine bio oko 1700 pacijenata, a on sada premašuje dvije tisuće.

tekst: Radio Drava

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW