stožer

Dr. Devčić: Bolnički sustav nije kolabirao, možemo zbrinuti 220 pozitivnih. Zaraženo je osam liječnika i 23 medicinske sestre

Osam liječnika, 23 medicinske sestre, dva fizioterapeuta, tri laboratorijska tehničara, jedna spremačica i dvije službenice pozitivne su na COVID-19.

12:51h
0
Dr. Mato Devčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Nakon rekordnih dana, županijski Stožer održao je konferenciju za medije.


Dr. Vadla je informirala o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji.

– Cirkulacija virusa u županiji je intenzivna, sve je više pozitivnih. Simptome razvijaju i oni koji rade u kolektivu, ali i ljudi koji su kod kuće. Važno je pridržavati se propisanih mjera. Vidimo da se ne provode dosljedno te dolazi do rizičnih kontakata. Molimo građane koji razviju simptome da ostanu kod kuće, jer rizični trenuci pogoduju razvoju koronavirusa – rekla je dr. Vadla.

Nadalje, sve je više domova za starije u koje je ušao virus, a prenijeli su ga zaposlenici.

– Apeliramo na sve zaposlenike staračkih domova da propisane mjere dosljedno primjenjuju i štite starije sugrađane jer spadaju u vunerabilnu skupinu koja je posebno ranjiva te joj je potrebna dodatna podrška. Jedino odgovornim ponašanjem možemo usporiti širenje virusa – poručila je dr. Vadla.

Dr. Devčić izvijestio je o trenutnom stanju u bolnici, o kliničkoj slici hospitaliziranih pacijenata i detaljima rada u OB Tomislav Bardek.

– Trenutno je hospitalizirano 69 pacijenata pozitivnih na COVID-19, 11 je u jedinici intenzivnog liječenja, dio njih je vezan uz mehaničku ventilaciju, a dio uz terapiju visokim protokom kisika. U 24 sata jedna je osoba umrla (1942.). Imala je više pridruženih bolesti od kojih se liječila godinama – rekao je dr. Devčić.

Osam liječnika, 23 medicinske sestre, dva fizioterapeuta, tri laboratorijska tehničara, jedna spremačica i dvije službenice pozitivne su na COVID-19.

– Stanovnicima je na raspolaganju 155 liječnika i 350 medicinskih sestara. Sustav ni na koji način nije ugrožen, niti je u kolapsu, dakle bolnica funkcionira u opsegu za što je i predviđena. Sukladno sadašnjim mogućnostima i kapacitetima može zbrinuti do 220 pozitivnih na COVID-19, a da se ne naruši funkcioniranje bolnice. Sustav jest preopterećen pandemijom, ali nije kolabirao, reorganiziran je kako bi svi bolesnici bili adekvatno zbrinuti. U potpunosti je održan i nema razloga za zabrinutost – poručio je dr. Devčić.

 

čitam...