Otkrila način zaraze

Dr. Vadla o zaraženima koronavirusom: Mnogo ih je bilo na istom druženju, idućih dana očekujemo još pozitivnih iz tog kruga ljudi

Napomenula je da je spomenuto druženje bilo prije više od dva tjedna te da su na početku većina njih bili zdravi, no da se tijekom dva tjedna kod nekih razvila slabija klinička slika i blage smetnje. 

13:02h
0
Foto: Ivan Balija
Dr. Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 12 zaraženih koronavirusom, rečeno je danas na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Draženka Vadla, otkrila je detalje o stanju i načinu zaraze novih četiri oboljelih.

– Očekivali smo jedan veći broj zaraženih osoba, sve su one iz istog kruga osoba koje su se družile na jednom okupljanju, fešti, na križevačkom području. Prve pozitivne iz tog kruga dobili smo prije nekoliko dana i sada se razvija takav tijek događaja da su i neke druge osobe testirane pozitivno. I danas ćemo izdvojiti određeni broj osoba koje su bile na tom okupljanju koje ćemo testirati i vjerojatno će neke od njih sutra ili narednih dana biti pozitivni – rekla je dr. Vadla.

Napomenula je da je spomenuto druženje bilo prije više od dva tjedna te da su na početku većina njih bili zdravi, no da se tijekom dva tjedna kod nekih razvila slabija klinička slika i blage smetnje.

– Troje od novopotvrđenih danas nemaju nikakvih kliničkih smetnji i nalaze se kod kuće, tamo će i ostati. Nisu se dalje družili, nisu išli na posao. Možemo očekivati da su na bliske kontakte eventualno prenijeli infekciju, no zasad nemamo simptome među njima. Ne očekujemo da će ikad biti upućeni u bolnicu, ostat će u samoizolaciji i javljati se liječniku ako im se stanje pogorša – istaknula je dr. Vadla.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Ovo što se sada događa je normalno i očekivano, možemo pomoći jedni drugima ako primjenjujemo jednostavne opće mjere koje svi ponavljamo, držanje distance i održavanje osobne higijene i higijene prostora – dodala je dr. Vadla.

U bolnicu dolaze samo one osobe s jačim smetnjama, a ostale su na kućnoj njezi. Trenutno ih je u koprivničkoj bolnici šest, s time da će danas u tijeku dana prvooboljela biti otpuštena kući, gdje će narednih dva tjedna biti u samoizolaciji jer više ne pokazuje simptome.

– Od ostalih pet pacijenata na bolničkom liječenju, gospođa koja je imala upalu pluća dobro se osjeća i nema većih tegoba, vjerujem da će za nekoliko dana biti na otpustu. Jedna gospođa od 65 godina ima težu upalu pluća, no u ovom trenu nije kandidat za respirator – otkrio je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Dodao je da je bolnica dobila ukupno šest donacija zaštitne opreme i jednu donaciju medicinskog alkohola te da opreme ima dovoljno za sve, od maski pa preko ogrtača do vizira.

[KORONAVIRUS U ŽUPANIJI] Novosti iz Stožera o zaraženima!

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 1. April 2020

čitam...
Loading...