Dražen Pros sudjelovao na početnoj konferenciji projekta CROSTII

09:43h
0

Zamjenik gradonačelnika Dražen Pros, kao predstavnik Grada Koprivnice sudjelovao je 05.svibnja 2010.godine na početnoj konferenciji projekta CROSTII u Pecs-u, u Mađarskoj.

Projekt CROSTII provodi se u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. i predstavlja nastavak i proširenje kvalitetno započete pogranične suradnje s mađarskim partnerima u prijašnjem razdoblju, a projekt CROSTII, čije je provođenje planirano u razdoblju do siječnja 2011.godine, fokusiran je na stvaranje sinergije u djelovanju pograničnih regija Mađarske i Hrvatske, razmjenu znanja i iskustava o načinima suradnje, značajnije povezivanje institucija i priprema zajedničkih projekata i njihova provedba, te stalna razmjena informacija u cilju kreiranja konkretnih sektorskih i regionalnih politika.

Aktivnosti u projektu obuhvaćaju organizaciju 5 sektorskih (područja su: srednje i malo poduzetništvo – upravo na tome mora biti naglasak jer je razvoj gospodarstva i poduzetništva najveći nedostatak prekogranične suradnje, zatim poticanje investicija i inovacije, obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb, zaštita okoliša i turizam) i 3 teritorijalne radionice na kojima će sudjelovati predstavnici institucija i jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja projektnih partnera. Ujedno će se pripremiti i završni elaborat s detaljnim opisom svih projektnih ideja te saznanja i iskustava stečenih kroz rad na projektu čiji je ukupni budžet 164.245,00 EUR.

Partneri u projektu su Razvojna agencija Južno Zadunavlja sa mađarske strane, odnosno s hrvatske – Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Pridruženi partneri su županija Baranya, županija Somogy i Bjelovarsko-bilogorska županija.

 

Pored projekta CROSTII predstavljen je od strane gospodina Ive Žinića, ravnatelja Uprave za integrirani regionalni razvoj, dio Zakona o regionalnom razvoju RH te podzakonski akti i planski dokumenti politike regionalnog razvoja uz naglasak na značaju pogranične suradnje.

Ujedno, s mađarske strane prezentirana su iskustva i prikupljena znanja iz prošlih projekata pogranične suradnje – IPA CBC programa (g. Marton Szucs, zamjenik direktora tajništva IPA CBC HU-HR), kao i izazovi razvojne politike u Južnom Podunavlju u periodu nakon 2013.g.(Laszlo Sari, direktor Razvojne agencije Južnog Zadunavlja).

U razgovoru s gospodinom Feigli Ferencom, gradonačelnikom Barcs-a i predsjednikom Vijeća za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja i gospodinom Sari Laszlom, direktorom Razvojne agencije prezentirana su iskustva Koprivnice u realizaciji projekata pogranične suradnje, a s obzirom na zainteresiranost mađarskih kolega za što kvalitetnijom suradnjom s lokalnim samoupravama razgovarano je i o njihovoj skoroj posjeti gradu Koprivnici.