I TO SE OSTVARUJE!

Drago Palčić je ’84. iz Celja u Križevce Fapom dofurao tartan. Godinama čekaju pravu stazu koja je konačno pri kraju: Živjeli smo u strahu od ozljeda

Križevački atletičari godinama priželjkuju prave uvjete, pravu stazu.

17:00h
0
IMG

Drago Palčić gotovo je sinonim za atletiku grada Križevaca. U intervjuu iz 2018. godine vratio se na početak osamdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme kada se počeo baviti kraljicom sportova, kako tepaju atletici. Otada to danas proživio je, ne sumnjamo, mnoštvo sportskih scenarija, pobjeda i poraza, slatkih i gorkih trenutaka. Bilo kako bilo, stalni povodi za razgovor s Palčićem bila su priznanja uručena njegovim atletičarima i atletičarkama, ali i njemu samome. No, rijetko se zaobilazilo pitanje sportskih uvjeta koje prigorski grad jest, odnosno nije imao. Nismo sigurni možemo li uopće zamisliti radost koju je osjetio viješću o privođenju kraju radova na uređenju staze. Grad Križevci objavio je kako se radovi vrijedni milijun kuna provode “prema recepturi i tehnologiji izvođača radova za koju postoji važeći certifikat IAAF-a, Međunarodne atletske federacije.” Dodaju kako je ovome, gotovo svečanome trenutku, prethodilo uređenje borilišta za bacanje kugle i koplja te sjevernog luka staze.

– Čekamo je godinama. Djeluje mi nestvarno doći na stadion, a u oči me bode ta crvena boja. Ne mogu opisati što mi to znači. Svih ovih godina, a blizu sam mirovine, očekujemo i nadamo se. Konačno se veselimo s razlogom. Moram istaknuti Središnji državni ured za sport na čiji smo se natječaj javili, a kojim su osigurana inicijalna sredstva za izradu prve etape rekonstrukcije staze. Nakon toga, obavezu okončanja preuzeo je Grad. Konačno je i to došlo na dnevni red – za početak nam kaže Palčić.

Foto: Matija Gudlin
Siguran je kako će interes za atletikom u Križevcima sada biti još i veći // Foto: Matija Gudlin

Godine su ga, očigledno, naučile oprezu. Stoga, napominje kako staza još nije gotova jer vrijeme ne dozvoljava privođenje posla kraju. Dvaput je špricana, a nakon nanošenja trećega sloja slijedi mjerenje i izvlačenje linija, kao i konačni, veliki posao. A to je opremanje staze, nužni dio procesa koji prethodi održavanju natjecanja, što uključuje nabavu startnih blokova, prepona, spužvi, rekvizita za bacanje, motki i još mnogo toga.

– Skakalište je planirano u segmente izvan borilišta. Još je to potrebno učiniti – dodaje.

Inače, Palčić je još 1984. godine iz Celja u Križevce donio tartan stazu.

– Ondje je radio naš trener Mladen Pavljak. Nažalost, preminuo je, nije dočekao pravu atletsku stazu u Križevcima. Javio mi je tada kako rade rekonstrukciju atletske staze, skidali su gornji sloj. Taj se gornji sloj pilio, namatali smo ga u bale i u velikome Fapu dofurali u Križevce. Kamion je bio pun bala! Praktički smo se zadovoljili jer smo mislili da smo dobili atletsku stazu – prisjeća se Palčić.

Rekao je kako je riječ o vremenu Branka Zorka koje su, smatra, trebali bolje iskoristiti. Trebali su, veli, biti glasniji.

– Radili smo na 400 metara te staze, povukli smo je u širini od jednoga metra, malo manje. Međutim, s godinama je otišla izvan funkcije. Posljednjih godina po zdravlje nije bilo dobro na njoj trenirati – prepričava Palčić.

Čekamo je godinama. Djeluje mi nestvarno doći na stadion, a u oči me bode ta crvena boja, kaže nam Drago Palčić // Foto: Grad Križevci
“Najvažnije nam je što možemo normalno trenirati.”

Baš je danas bio s ljudima zaduženima za uređenje staze oko gradskoga stadiona. Prema njegovim saznanjima, sutra će, neovisno o vremenu, obaviti završne radove, tj. nanijet će spomenuti treći sloj.

– Najvažnije nam je što možemo normalno trenirati. Nećemo morati putovati okolo naokolo – kaže Palčić.

Što to znači za križevačku atletiku koja je, nabrojit ćemo samo neke, proizvela Veroniku Drljačić, Anju Šimunčić i Ognjena Mergona? 

Uskoro se više neće morati bojati ozljeda // Foto: Grad Križevci

– I u ovim smo uvjetima godinama ostvarivali sjajne rezultate. Imali smo dvoje olimpijaca, ali ne mogu reći kako ćemo ih sada imati osmero. No, u našem klubu djeluje atletska škola sa stotinjak djece koja će sada trenirati bez straha od ozljeda. Ista priča je u vezi atletske škole odraslih te desetak kategoriziranih atletičara koji će odrađivati daleko kvalitetnije treninge. U strahu od ozljeda živjeli smo na svakome treningu. Zbog promjene podloge – a trenirali smo čas na asfaltu, čas u šumi, gdje smo stigli i kako smo se snašli – stradavali su zglobovi, stopala, kompletan lokomotorni aparat. Tartan je zdrava podloga – objašnjava Palčić.

Već sada legendarni prigorski sportski djelatnik ne sumnja kako su ovakvi uvjeti najveće bogatstvo, krucijalno za sadašnje i buduće naraštaje.

– Mladi ljudi moraju se okrenuti sportu. U tome smjeru radimo sjajne stvari, od predškolaca, preko osnovnoškolaca do srednjoškolaca. U zadnje vrijeme klub se omasovio glede broja članova. Siguran sam kako će interes sada biti i veći – zaključio je Palčić.