priopćenje

Dragutin Ranogajec, Hrvatska obtnička komora: Zadovoljni smo što je Vlada uvažila naše apele

U tom dijelu, očekujeju da HNB i Vlada RH jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika.

12:42h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja drugi set mjera koje je Vlada RH predložila, a koje su nakon kontinuiranog dijaloga s obrtnicima rezultirale prilagodbom gospodarskih mjera sukladno njhovim traženjima.

– Svaka mjera koja ima tendenciju spašavanja hrvatskih obrtnika ima našu podršku, jer oni bez pomoći države neće moći nastaviti s poslovanjem kada kriza prođe. Snažno smo se zalagali za otpis poreza i doprinosa, a ne za njihovu odgodu, tako da smo zadovoljni što je Vlada RH uvažila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i ostalih gospodarskih asocijacija. Mjere koje se sada poduzimaju nisu usmjerene tek na trenutno spašavanje, već su zalog stvaranja novog hrvatskog gospodarstva nakon završetka pandemije – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

Ono na čemu i dalje inzistiraju i smatraju nužnim je proširenje mjera HZZ-a na sezonske obrte i uvođenje modaliteta moratorija na obveze kredita i leasinga prilagođenog trenutnoj kriznoj situaciji i ujednačeno postupanje svih banaka.

U tom dijelu, očekujeju da HNB i Vlada RH jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika.

– Hrvatska obrtnička komora podržava Vladu RH u daljnjim pregovorima sa socijalnim partnerima, vezanim uz zahtjev HOK-a za prilagođavanje radnog zakonodavstva, s ciljem zadržavanja radnih mjesta. Inzistiramo da svaka donesena mjera u svojoj provedbi bude jednostavna i bez suvišne administracije – stoji u priopćenju.