Dražen Keleminec i “Stožer za obranu Podravke” traže ostavke Ljube Jurčića i Ksenije Horvat u NO-u

11:36h
0


Dražen Keleminec. Snimio: Marijan SušenjStožer za obranu Podravke, koji predvodi Dražen Keleminec, uoči jučerašnje sjednice Nadzornog odbora održao je prosvjed s kojeg su zatražili ostavku Ljube Jurčića i Ksenije Horvat u Nadzornom odboru. Za Horvatovu smatraju da više ne predstavlja radnike nego sebe i grupicu ljudi koja je imala osobne interese u koprivničkoj prehrambenoj tvrtki za vrijeme Šestaka. Što se tiče Jurčića, suzdržani glas prilikom glasovanja za Vitkovića, Keleminec smatra još jednim dokazom kako radi za krupni kapital u Hrvatskoj. Jurčić u Podravki nije odradio posao kako je trebao, tvrdi Keleminec i dodaje kako razloga za Vitkovićevu smjenu nije bilo jer je preuzeo tvrtku u najtežim trenucima a ostvario je dobre rezultate.

Traženju ostavke Ksenije Horvat, zbog glasanja protiv Vitkovića, pridružila se i Podravkina Udruga branitelja, a predsjednik Mladen Pavković je podsjetio kako je već ranije peticijom prikupljeno 2500 potpisa za njezinu smjenu.

– Radnici Podravke nemaju povjerenje u njezin rad, a to je dokazala i na Radničkom vijeću, na kojem i mi branitelji imamo svoje članove, nikad se nije konzultirala s radnicima Podravke nego je sve odluke donosilaa tobože prema svojoj savjesti, odnosno prema onima koji su joj bili savjetnici i za čije račune je radila, obrazložio je traženje ostavke M. Pavković.

Ksenija Horvat nema moralnog prava više biti članicom Nadzornog odbora, rekao je Pavković i dodao kako bi bilo najbolje da sama dade ostavku na svoje funkcije. Što se tiče Jurčića, Pavković kaže kako je neshvatljivo njegovo jučerašnje ponašanje te mu nije jasno kako misli ubuduće surađivati s predsjednikom Uprave, jer njegov suzdržani glas govori da je zapravo bio protiv Vitkovićevog imenovanja.

Odbacili optužbe Keleminčevog stožera i Pavkovićeve udruge

Postoji legitiman način da me se smijeni, kao što me se i imenovalo u Nadzorni odbor i Radničko vijeće Podravke, rekla je Ksenija Horvat odgovorivši tako na posljednje zahtjeve za njenim opozivom.

Ksenija Horvat. Foto: Marijan Sušenj– Ja doista ne mogu i ne želim se spuštati na nivo kojim se komunicira u ovim zahtjevima. Činjenica je da svi mogući i dosadašnji zahtjevi pa i ovi najnoviji dolaze od istih pojedinaca, samozvanih predvodnika nekog. Doista je žalosno za svaku firmu da 20 godina nakon rata se pojavljuju i prijete svima nama pa i meni osobno barikadama, smjenama, čistkama i ne znam s čim, rekla je K. Horvat.

Ponovila je da je cijelo vrijeme svog angažmana u Nadzornom odboru Podravke zastupala interese radnika i kompanije. Sve što je imala za reći o imenovanju nove Podravkine uprave rekla je na službenom dijelu jučerašnje sjednice Nadzornog odbora. Vitkovićevoj upravi je čestitala te izrazila uvjerenje da će radeći svaki svoj posao pronaći zajednički jezik i postići suživot u kompaniji.

Predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić je rekao kako nije protiv novoimenovane Uprave, nego je suzdržavanjem od glasovanja izrazio svoje nezadovoljstvo što dioničari s više od 30% kapitala, mirovinski i investicijski fondovi, nisu mogli dobiti svoje predstavnike u Upravi, a što bi osiguralo kompaniju od mogućih rizičnih transakcija. Komentirajući zahtjeve Stožera za obranu Podravke i Podravkine udruge branitelja za njegovim odlaskom iz Nadzornog odbora, Jurčić je rekao da im smeta jer pod krinkom društvenog rada samo uzimaju novac iz kompanije a ništa joj ne daju.

– Ti novci, svaka kuna koja se daje za nazovi društvene aktivnosti uzima se od radnika Podravke, koji rade puno radno vrijeme čitave dane i zbog toga imaju ili manje plaće ili bi mogli imati veće plaće nego što imaju. To je novac radnika. A oni pod krinkom borbe za radnike uzimaju novce od radnika i od dioničara, kaže Jurčić.   Tvrdi da inicijatorima njegove smjene ne odgovara transparentnost trošenja novca za društvene aktivnosti, za što se on kao predsjednik Nadzornog odbora zalaže. Također poručuje da je odradio 90% dogovorenog posla, a hoće li ostati u Podravkinom Nadzornom odboru, ovisi o volji i potrebi dioničara koji su ga angažirali da obavi potreban posao.

tekst: Radio Koprivnica

čitam...