epodravina tv

Draženka Vadla: Mi Podravci smo šparni pa smo otpočetka mogli navući šest doza, za cijepljenje se do sada prijavilo osam tisuća ljudi

Danas je, 27. siječnja, mjesec dana otkako je u Koprivničko-križevačkoj županiji krenulo cijepljenje.

18:00h
0

Koronavirus u Koprivničko-križevačkoj županiji te problemi s isporukom cjepiva bile su današnje teme o kojima smo razgovarali s dr. Draženkom Vadlom, ravnateljicom županijskog Zavoda za javno zdravstvo te glavnom epidemiologinjom Podravine i Prigorja. Potvrdila nam je kako su dosad u županiju stigle tri pošiljke cjepiva, pri čemu je prva sadržavala 315 doza.


–  Kako smo mi Podravci šparni, racionalno smo postupali, otpočetka smo mogli navući šest doza. Tako smo 315 pretvorili u 378 doza. Preostale dvije pošiljke sadržavale su po 195 bočica. Pomnožimo li sa šest, riječ je o 1170 doza. Dosad smo, po planu, sve doze rasporedili i primijenili na način da smo, govoreći o brojkama, prvom dozom procijepili 1456 osoba. U tijeku je cijepljenje ostalih rizičnih skupina, sada u domu Cedar gdje su naša dva mobilna tima na terenu. Drugom dozom cijepili smo 364 osobe, a u četvrtak se nastavlja cijepljenje zdravstvenih djelatnika u bolnici. Isto tako, imali smo kampanju cijepljenja u Zavodu te ćemo u subotu i njih cijepiti drugom dozom. Nemamo nikakvih problema, između ostaloga jer imamo ledenicu. Jedan smo od zavoda koji si može priuštiti ležernije planiranje, s obzirom na to da cjepivo možemo čuvati i po potrebi odleđivati i uzimati. Kada se jednom odledi, potrebno ga je iskoristiti unutar pet dana – objasnila je D. Vadla, najavivši kako bi u ponedjeljak trebala stići nova, četvrta pošiljka Pfizerova cjepiva, i to ponovno 195 bočica, odnosno 1170 doza.

U kontekstu nuspojava, između ostaloga, istaknula je kako ih ljudi mogu samostalno prijaviti HALMED-u.

Ilustracija s primopredaje druge doze cjepiva za Koprivničko-križevačku županiju // Foto: Ivan Balija
“Već sada znamo da nas čeka cijepljenje oko 7000-8000 ljudi. Svi će doći na red.”

– Reakcije su, saznali smo, bile blaže, što je bilo i za očekivati. Znamo da se kod 90 posto osoba može pojaviti bol na mjestu primjene cjepiva. Osobno sam se cijepila te mogu potvrditi kako me boljela ruka na mjestu aplikacije, lagano je pocrvenilo. Ali, nakon toga sve je dobro prošlo. Nisam imala daljnjih reakcija, a nismo ih zamijetili ni kod naših cijepljenih sugrađana. Nekoliko njih javilo se da su imali temperaturu, posebno nakon druge doze. No, ni ta temperatura nije bila jako visoka, a imali su zimnice te bolove u mišićima, kao gripozni sindrom. Isto tako, i to je prošlo vrlo jednostavno, za dan-dva – objasnila je D. Vadla.

Tvrdi kako je interes zdravstvenih djelatnika te korisnika i zaposlenika domova za starije sve veći. U nekim je domovima, glede korisnika, prema njezinim riječima, procijepljenost iznad 85 posto.

– Priprema za masovno cijepljenje traje i trajat će. Svi zainteresirani mogu se javiti svojim liječnicima, rade se liste. Već sada znamo da nas čeka cijepljenje oko 7000-8000 ljudi. Nažalost, danas nemamo toliko doza, ali zasigurno ćemo imati, svi će doći na red. Kako ćemo dobivati doze, tako ćemo i odrađivati – odgovorila je D. Vadla, dodavši kako će se masovno cijepiti po punktovima, o čemu smo pisali ovdje.

Jučer je bilo mjeseca dana otkako je u Koprivničko-križevačkoj županiji krenulo cijepljenje.

– Krenuli smo u Domu za starije i nemoćne Koprivnica. Od 240 štićenika, kod njih je s prvom, pa i veći dio s drugom dozom, cijepljeno 203, što je 85 posto. Zaposlenici su se javili u manjem postotku, ali interes je svakim danom veći. Manje-više stalno smo na terenu, bilo s prvom ili drugom dozom. Sve što imamo, to ćemo potrošiti – rekla je D. Vadla.

U koprivničkoj je bolnici dosad cijepljeno 417 osoba.

Glede Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, izjavila je kako se cijepilo 417 osoba. U četvrtak i petak dio njih, ponovila je, dobit će drugu dozu.

– Interes raste. Sada smo na 50-60 posto. Nadam se kako će postotak doći do 80 i više posto – dodala je.

D. Vadla je, ujedno, prokomentirala najave epidemiologinja i epidemiologa, njezinih kolegica i kolega, kao i drugih stručnjaka, da će osobe koje se ne žele cijepiti biti zakinute za, primjerice, prelazak preko državnih granica, odlazak u kino ili, pak, korištenje javnoga prijevoza.

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika
Dr. Draženka Vadla primila je cjepivo // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Uvijek sam za edukaciju. Cijepljenje je populacijska mjera koja se kroz povijest pokazala učinkovitom i djelotvornom, izvanredna mjera koja može zaustaviti pandemiju. Ističem dobrobit svakoga pojedinca koji će se cijepiti. Ne kažem kako se ne možemo inficirati. Možemo, ali nećemo oboljeti. Na taj ćemo način zaštititi društvo i vulnerabilne skupine koje se žele cijepiti, ali se zbog određenih kontraindikacija ne mogu. Svi stariji od 18, preporuka je cijepljenje ako zdravstveno stanje dopušta. Idealno bi bilo u što kraćem periodu kako ne bismo dozvolili prilagođavanje virusa. Kako se mi prilagođava, tako se i on – govorila je, između ostaloga, ravnateljica županijskog Zavoda.

“Polako ćemo se vraćati u normalu koja će, vjerujem, podrazumijevati epidemiološke mjere.”

Vječno pitanje jest kada ćemo se vratiti normalnome životu i kako će, zapravo, taj život izgledati?

– Na to je pitanje teško odgovoriti. Sada je najvažnije masovno cijepljenje provesti na najbolji mogući način. Tada ćemo vidjeti što će znanost reći, hoće li se koronavirus mijenjati ili će ostati u modalitetu u kakvom je sada. Cjepiva govore kako su učinkoviti na mutante zabilježene u Velikoj Britaniji, a prilagođavaju se i nama. Nakon procijepljenosti, polako ćemo se vraćati u normalu koja će, vjerujem, podrazumijevati epidemiološke mjere. Dakle, nećemo zaboraviti distancu, maske, pranje ruku i dezinfekciju dok ne vidimo ponašanje virusa i ljudi, kako će jedno s drugim funkcionirati – zaključila je D. Vadla.

čitam...