pismo namjere

Država će biti primorana prodati svoj dio Podravke, Lacković: Ne radi se o rasprodaji ni seljenju, već smanjenju političkog utjecaja

Niti je to pitanje nadzornog odbora, uprave ni bilo čega drugoga. Pitanje je povlačenja države iz vlasništva tvrtki gdje ima manje od 25 posto, navodi saborski zastupnik. Izjave koje su na istu temu potaknuli lokalni političari potpuno su promašene, govori on.

16:00h
0
Podravka upravna zgrada, ilustracija
Podravka upravna zgrada

Dio akcijskog plana koji je sastavni dio Pisma namjere kojeg je hrvatska Vlada dala Središnjoj europskoj banci i Središnjoj europskoj komisiji, predstavlja svojevrsnu ulaznicu za Europski tečajni mehanizam.

Između ostalih stavki na koje se Hrvatska obvezuje, skidanje nameta za poduzetnike, regulacija rada ljekarni do liberalizacije fizioterapijskog tržišta tako da će se svi moći javljati na natječaj HZZO-a, je i jedna odredba koja se odnosi na povlačenje iz vlasništva tvrtki gdje država ima ispod 25 posto udjela. Jedna od takvih je i Podravka. 

– To je odluka Vlade. U Podravci se prikazuje da država ima nominalno 25,5 posto vlasništva, no u taj postotak se pribrajaju i vlasništva Kapital fonda. Kada se njihov udio oduzme van, država ima manje od 25 posto. S obzirom na to država ima manje od 25 posto za očekivati je da CERP proda svoj vlasnički udio do 1. travnja 2020. godine. Nije u pitanju samo Podravka, već devedesetak tvrtki – pojasnio je Lacković.

Niti je to pitanje nadzornog odbora, uprave ni bilo čega drugoga. Pitanje je povlačenja države iz vlasništva tvrtki gdje ima manje od 25 posto, navodi saborski zastupnik. Izjave koje su na istu temu potaknuli lokalni političari potpuno su promašene, govori on.

– I mirovinski fondovi predstavljaju jedan oblik prihvatljivog vlasništva i za očekivati je da upravo mirovinski fondovi povećaju svoj vlasnički udio u Podravci i to na takvu razinu da imaju 75 posto i da mogu samostalno sastavljati upravu bez utjecaja politike i donositi sigurno bolje odluke i ostvarivati bolje poslovne rezulatte u interesu svih vlasnika mirovinskih fondova – izjavio je Željko Lacković.

Nadalje govori kako je to odluka koju treba pozdraviti, nitko neće odnijeti niti preseliti Podravku, već će biti smanjen utjecaj politike, a to je za Podravku dobro.

– Svaka druga konotacija koja se želi prikazati od lokalnih političara, da je riječ o nekakvoj rasprodaji, da će se dogoditi ne znam što, je potpuno promašena – komentira on.

Najsigurnije su ruke mirovinskih fondova, da je Podravka pretežito u njihovom vlasništvu, u vlasništvu sadašnjih zaposlenika i budućih umirovljenika, zaključio je Željko Lacković.

čitam...