Država uvodi fiskalne blagajne // Kraj utaji poreza ili nepotreban udar na poduzetnike?

10:48h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Novim Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom uvest će se takozvane fiskalne blagajne. Poduzetnici će biti dužni kupiti elektronički uređaj koji će automatski prosljeđivati podatke Poreznoj upravi, prenosi Večernji list.

Europska studija vrijednosti prepoznala je Hrvatsku kao zemlju niskog poreznog morala. Vlada stoga uvodi fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da poduzetnici izdaju račune i da svaki dan podnose izvještaj Poreznoj upravi. Oslanja se Vlada pri tome i na građane, koji bi trebali tražiti račun u svakoj prilici, a moći će i provjeriti je li taj račun prijavljen Poreznoj upravi. Ukoliko račun ne uzmu, prijeti im kazna od 2000 kuna.

Poduzetnici neće smjeti dopustiti kvar na elektroničkom uređaju ili internetskoj vezi duži od dva dana. Od kupnje uređaja biti će izuzeti oni koji porez plaćaju paušalno, poput turističkih djelatnika, a biti će izuzeti i poljoprivrednici, kumice na placu, trafike, kolodvori, prodavači ulaznica.

Ako zaboravite uzeti račun, platit ćete kaznu do 2000 kuna!

Država će u ovaj sustav uložiti 43 milijuna kuna, a procjenjuje se kako će ovim potezom prikupiti milijardu kuna više poreza. Koliko će blagajne koštati poduzetnike još uvijek se ne zna, a neslužbeno se barata ciframa do 1000 eura, nemalom brojkom za male poduzetnike koji ionako jedva preživljavaju.

Ostaje vidjeti i koliko će se obrta i poduzeća nakon uvođenja novog zakona zatvoriti. U susjednoj BiH je nakon uvođenja fiskalnih blagajni zatvoreno oko 7000 pravnih subjekata, iako se ne može tvrditi kako je gašenje svih bilo izravna posljedica uvođenja fiskalnih blagajni.

Građani će kroz vladinu ‘nagradnu igru’ ‘cinkanjem’ moći zaraditi 500kn

No to nije sve, kako je izjavila ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, građane će se motivirati da prijavljuju sve one koji im nisu izdali i uručili račun.

– Od kraja listopada krećemo s akcijom u kojoj ćemo građane upoznati s pravima i obvezama. Građanima će se objašnjavati da je svakim računom koji nije izdan po zakonu pojedinac oštetio državu i ostale građane koji pošteno plaćaju porez. Biti će to svojevrsna nagradna igra – kazala je šefica Porezne uprave.

– Građani će tako ‘cinkanjem’ moći zaraditi i do 500 kuna. Tako će, drže u Poreznoj upravi, biti dvostruko motivirani – i za uzimanje računa da ne bi bili kažnjeni u iznosu od 200 do 2.000 kuna, i za prijavljivanje prekršitelja. ‘No, to ne znači da će ispred svake trgovine ili kafića stajati inspektori Porezne uprave – kazala je Čavlović Smiljanec.

Novi zakon stupa na snagu 1.1.2013.

čitam...