PRESUŠILI SVI IZVORI

Država zatvorila pipu, Županija hitno traži nove modele financiranja izgradnje i obnove škola

14:30h
0
Foto: Gimnazija 'Fran Galović'
Gimnazija Fran Galović // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Na susretu s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Tomislavom Tolušićem govorio sam o ovom problemu i tražio hitno revidiranje ugovora s Europskom komisijom. U najkraćem roku nam se mora omogućiti financiranje projekata iz europskih izvora u sektoru školstva odnosno obrazovnu infrastrukturu – rekao je župan Koren.

Projekti izgradnje i obnove škola na području Koprivničko-križevačke županije gotovo da će u cijelosti morati biti zaustavljeni ili iz temelja revidirani jer su svi izvori financiranja presušili.

Pitanje budućnosti školstva potegnuo je na Županijskoj skupštini vijećnik Vjekoslav Flamaceta (SDP), na što je župan Darko Koren odgovorio opisom trenutnog stanja u kojem se državne i županijske financije nalaze.

– Prihodi županijskog proračuna drastično su smanjeni, a trend smanjivanja nastavit će se i dalje. Primjerice, zbog porezne reforme ostali smo bez 12 milijuna kuna, a bez devet milijuna zbog smanjene rente od rudnog bogatstva, vjerojatno zbog smanjenog opsega proizvodnje. Na sve to ukinuta je otplata JPP-a za Gimnaziju Fran Galović, što je država bila na sebe preuzela u godišnjem iznosu od 3,5 milijuna kuna. Pitanje je što će dalje biti sa subvencijom za prijevoz srednjoškolaca za što danas naša županija izdvaja čak 12 milijuna kuna – rekao je župan te podsjetio da je Županija sama realizirala višegodišnji paket investicija težak 37 milijuna kuna u kojem su bile škole u Cirkveni, Legradu i Sokolovcu.

Osnovna škola Cirkvena // Foto: Matija Gudlin
Osnovna škola Cirkvena // Foto: Matija Gudlin

Da se dalje više neće moći bilo je jasno onoga trenutka dok je država odustala od Javno privatnog partnerstva kao jedinog preostalog modela financiranja projekata, pa čak i onih kod kojih je preuzela obvezu otplate dijela duga.
Naime, školska infrastruktura ne postoji na natječajima europskih fondova, država samostalno već odavno ne investira izravno, a kako ni županijski proračun više ne može ulaziti u takve investicije, preostali postojeći i nerealizirani projekti, njih devet u školstvu na području županije, morat će u detaljnu reviziju.

– Na susretu s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Tomislavom Tolušićem govorio sam o ovom problemu i tražio hitno revidiranje ugovora s Europskom komisijom. U najkraćem roku nam se mora omogućiti financiranje projekata iz europskih izvora u sektoru školstva odnosno obrazovnu infrastrukturu – rekao je Koren.

Ministar Tolušić najavio je kako će i dalje nastaviti s praksom koordinacija sa županima jednom mjesečno, što su svi prihvatili kao izuzetno korisnim i pohvalnim potezom.

čitam...
Loading...