TKO JE U PRAVU I JE LI MJERA POTREBNA?

Država želi pratiti lokacije mobitela građana u svrhu zaštite zdravlja, oporba smatra kako je to kršenje slobode

Stručnjakinja Sanja Barić kazala je kako bi se takva odluka trebala donijeti dvotrećinskom većinom, dok Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku smatra kako se podiže nepotrebna panika.

11:15h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Vladin prijedlog da se privremeno omogući praćenje lokacije mobitela građana naišao je na brojna oprečna mišljenja. Ponajprije oporbeni saborski zastupnici napominju kako je riječ o zadiranju u privatnost osiguranu Ustavom. Stoga se razmatra uvođenje svojevrsnih osigurača kako se mjera ne bi zloupotrijebila nakon smirivanja epidemije, piše vecernji.hr.

– Predlaže se da se Zakon o elektroničkim komunikacijama dopuni odredbom članka 104.a, koja bi iznimno dopustila obradu podataka o lokaciji bez prometnih podataka u
cilju zaštite nacionalne ili javne sigurnosti, i to u precizno i jasno određenim slučajevima kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti, sve u skladu s posebnim propisima, a pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštititi – stoji u prijedlogu Zakona, kao i to da je predviđena dodatna iznimka od opće zabrane obrade podataka o lokaciji bez prometnih podataka ograničena na usko, jasno i precizno definirane situacije, koje predstoje isključivo u skladu s posebnim propisima, i to samo kada se zdravlje i životi građana ne bi mogli učinkovito zaštititi na neki drugi način.

Stručnjakinja Sanja Barić za isti je medij kazala kako bi se takva odluka trebala donijeti dvotrećinskom većinom.

– Nema razloga da ne bude dvotrećinske većine jer ovo nije vrijeme za bildanje političkih mišića. No, mjeru bi svakako trebalo sadržajno i vremenski ograničiti – smatra S. Barić, dodajući da bi se trebala uvesti primjena mjere samo za razdoblje epidemije, a naglašava i važnost definiranja postupanja s podacima nakon prestanka mjere.

ilustracija
Ilustracija

Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku, s druge strane, smatra kako se podiže nepotrebna panika. Uvjeren je da se praćenje lokacije mobitela može uvesti na temelju članka 16. Ustava koji omogućuje ograničenja ustavnih prava zakonom u slučaju ugrožavanja javnog zdravlja, i to natpolovičnom većinom zastupnika.

Bačić: To ne radimo da suspendiramo prava, već da štitimo zdravlje, Grmoja: To je suluda mjera

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić jučer je u sklopu HRT-ove emisije Otvoreno kazao kako nismo svjesni ozbiljnosti situacije. Uvjeren je kako je potrebno suspendirati određena prava i slobode utemeljene u Ustavu kako bi se društvo riješilo koronavirusa.

– To ne radimo da suspendiramo prava, već da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas – kazao je Bačić o mjerama koje, nastavio je, možda nisu popularne, ali su važne radi zdravlja.

Bačić je napomenuo i kako bi se mjera praćenja trebala odnositi samo na zaražene. Nikola Grmoja iz MOST-a kazao je kako su podržali racionalne mjere, ali se ne slažu s praćenjem svih građana. Na istome je tragu bio i SDP-ov Peđa Grbin.

– To je suluda i neracionalna mjera kojom vlada, pod maskom borbe protiv koronavirusa, ide progurati nešto što ide kontra temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ako ćete ići u smjeru da pratite samo one koji su u samoizolaciji, to nekako i možemo progutati i shvatiti – izjavio je Grmoja.

Dodajmo kako je mjera o izmjeni zakona kojom država može pristupiti zaštićenim podacima o mobitelima građana tijekom situacije s koronavirusom u parlamentu Slovačke odobrena po hitnoj proceduri, uz 91 glas za i 43 protiv, piše Telegram.hr. Time vladajući žele provjeriti krše li se pravila karantene. Valja napomenuti kako je prvi prijedlog s točkama o praćenju i telefonskih poziva i poruka, odbačen, a prihvaćen samo onaj s mogućnošću praćenja.