Državni GLOBE seminar u Osnovnoj školi „Đuro Ester“

21:47h
0
Foto: OŠ "Đuro Ester"

Osnovna škola „Đuro Ester” bila je domaćin državnom skupu GLOBE voditelja iz čitave Hrvatske. 65 nastavnika različitih struka kao što su biolozi, kemičari, matematičari, fizičari, povjesničari, učitelji razredne nastave i drugi koji su od ranije ili se žele uključiti u GLOBE program stručno su se usavršavali na praktičnim vježbama i predavanjima koja su bila organizirana u školi, ali i na različitim terenima.

Protekli ste vikend mogli vidjeli učitelje kako provode terenska istraživanja na potoku Koprivnici u Špoljarskoj ulici ili pak kod HAK-a gdje su provodili kemijsku analizu vode. Druga je skupina učitelja na vodi oko gradskih bedema provodila biološka istraživanja gdje su tražili mahovnjake i proučavali makrozobentos, a treća je skupina u subotu u šumi Crna gora provodila fenološka i pedološka ispitivanja.

Svi ovi podaci su obrađeni na praktičnim vježbama, a zatim su postavljeni na međunarodni GLOBE server koji se nalazi na stranici globe.gov na kojoj možete pratiti promjene u prirodi koje opažaju učenici i njihovi mentori čitavog svijeta.

– Iako je skup bio vrlo aktivan morali smo ga zaokružiti nečim jedinstvenim u našem kraju, a to su Đurđevački pijesci na kojima se odvijala provjera usvojenih znanja svih sudionika kroz praktični rad. Sudionici su u skupinama na Kloštarskim pijescima mjerili visinu pješčanih dina, temperaturu pijeska na različitim dubinama, vlažnost i pH, temperaturu zraka na različitim visinama od tla te vlažnost zraka. Ovom se prilikom zahvaljujemo Agenciji za odgoj i obrazovanje koja nas je prepoznala i odabrala za domaćine ovako vrijednog skupa, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim vrijednostima naše županije i ravnateljici Željki Kolar koja nam je na Đurđevačkim pijescima održala predavanje, svim kolegicama i kolegama iz OŠ „Đuro Ester” koji su pomogli u provedbi i organizaciji skupa te INA – Industriji nafte d.d. koja nam je sponzorirala dio mjernih instrumenata koji su korišteni na ovom skupu – rekao je Miroslav Kanisek iz OŠ „Đuro Ester”

čitam...