PREDOMISLILI SE PA DONIJELI NOVE UPUTE

Državni i javni službenici ipak neće raditi od doma

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica donio je novu uputu za rad državnih i javnih službenika vezanu za epidemiju koronavirusa, koja danas stupa na snagu.

11:36h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Iako su iz izvora bliskom vrhu Stožera Indexu nedavno poručili da će državni i javni službenici od 1. prosinca prijeći na rad od kuće, izgleda da se od toga zasad odustalo, piše Index.

Naime, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica donio je novu uputu za rad državnih i javnih službenika vezanu za epidemiju koronavirusa, koja danas stupa na snagu.

Upute ne vrijede za zaposlene u zdravstvu, znanosti i obrazovanju 
U dopisu koji je Malenica poslao tijelima državne uprave i javnim službama stoji kako će se nova uputa po potrebi ažurirati i pravovremeno dostavljati na web stranicama Ministarstva uprave.

Uputa se primjenjuje na državne i javne službenike, osim na one koji rade u zdravstvu, znanosti i obrazovanju. Njihov rad se uređuje posebnim propisima.

Što donose nove upute?
Čelnici tijela državne uprave i javnih službi morat će imenovati koordinatora za zaštitu od covida-19 u roku od tri dana od donošenja nove odluke.

Ti koordinatori će biti zaduženi za koordinaciju aktivnosti vezanih uz provedbu mjera sprječavanja širenja covida-19 i za osiguranje uvjeta za redovito obavljanje posla.

Zaposlenici su dužni prijaviti koordinatoru slučaj zaraze covidom-19 odnosno sumnju na zarazu.

Što je s radnim vremenom?
Nove upute navode kako će čelnik tijela, gdje je to moguće, odlukom utvrditi klizno radno vrijeme, s većim rasponom dozvoljenog početka odnosno završetka radnog vremena kako bi se smanjio broj dolazaka zaposlenika u isto vrijeme.

Obavezne maske za lice
Po novim uputama nošenje maski za lice obavezno je:

kod svakog ulaska i izlaska iz zgrade te u hodnicima i drugim zajedničkim dijelovima zgrade tijela državne uprave
u uredima u kojima radi ili boravi dva ili više zaposlenika
kod rada sa strankama
na radnim sastancima, neovisno o osiguranom razmaku među sudionicima
u svim zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi
za zaposlenike koji sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
za zaposlenike koji su korisnici usluga u internom restoranu ili drugom prostoru za konzumaciju jela, pića ili napitaka u sastavu tijela državne uprave, za vrijeme boravka u tom prostoru, osim dok sjede na svojim mjestima i aktivno konzumiraju hranu, piće ili napitke
Što je sa sastancima?
Nove upute navode kako broj fizičkih sastanaka treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preporučuje se održavanje sastanaka videovezom te pojačanje telefonske i komunikacije e-mailom. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi, preporučuje se njihovo održavanje u što većim prostorijama te ostavljanje dovoljne udaljenosti (najmanje 2 metra) među sudionicima.

Pogledajte nove upute za rad državnih i javnih službenika:

čitam...