DOGO ARGENTINO

Državni inspektorat potvrdio, ubijen je pas koji je prije mjesec dana u Ferdinandovcu ozlijedio dječaka

Veterinarski inspektori zaduženi za provođenje Zakona o zaštiti životinja, a i Pravilnika o opasnim psima donesenog na temelju Zakona, odlučili su ubiti psa jer njegov vlasnik ne može ili ne želi ispuniti obveze držanja opasnog psa.

14:20h
0
Foto: Jurica Karan

Pas koji je ozlijedio 15-godišnjeg dječaka u dvorištu obiteljske kuće u Ferdinandovcu ubijen je i nije dobio šansu za nastavak života, piše Večernji list.


Potvrdili su im to u odgovoru na njihov upit iz Državnog inspektorata. Zanimalo ih je što se događa s dva psa u tipu dogo argentino koji su smješteni u sklonište Ottova kućica, od kojih je jedan ozlijedio dvomjesečnu djevojčicu u podravskom Repašu, a drugi 15-godišnjaka u Ferdinandovcu – je li obavljena procjena, odnosno jesu li dobili šansu za socijalizaciju?

– Pas u tipu pasmine dogo argentino koji je ničim izazvan ozlijedio 15-godišnjeg dječaka u Ferdinandovcu po proglašavanju psa opasnim i provedenim kliničkim pregledima priveden je usmrćivanju, s obzirom na to da nad psom nisu ispunjene propisane obveze u svrhu daljnjeg držanja psa u skladu s odredbama Pravilnika o opasnim psima. Pas nije priveden školovanju i socijalizaciji kojima bi morao pristupiti zajedno s vlasnikom, jer vlasnik psa nema te mogućnosti radi odlaska na radno mjesto izvan mjesta prebivališta. U skladu s navedenim nije proveden ni test provjere stupnja socijalizacije – stoji u odgovoru Državnog inspektorata koji prenosi Večernji.

Potvrdili su kako su oba psa prošla kliničke preglede i nisu utvrđene promjene koje bi upućivale na bolesti koje bi se mogle ugrizom prenijeti na ljude.

– Pas koji je napao dvomjesečnu djevojčicu u podravskom Repašu zadržan je nakon trokratnog pregleda u skloništu Ottova kućica u Peterancu, a u svrhu dokaznog postupka budući da je protiv vlasnika psa podnijeta kaznena prijava. Pas nije priveden školovanju niti testu provjere stupnja socijalizacije – kazali su iz Državnog inspektorata.

Veterinarski inspektori zaduženi za provođenje Zakona o zaštiti životinja, a i Pravilnika o opasnim psima donesenog na temelju Zakona, odlučili su ubiti psa jer njegov vlasnik ne može ili ne želi ispuniti obveze držanja opasnog psa. A psa su proglasili opasnim nakon što je, kažu, ničim izazvan ozlijedio 15-godišnjaka. Bio je u to vrijeme vezan lancem, ali to inspektori nigdje ne spominju. Nitko nije htio javno potvrditi što se u dvorištu dogodilo, iako ima svjedoka koji kažu da je dječak psa ipak izazivao.

Koliko je obitelji bilo stalo do psa potvrđuje i to što su ga svojom odlukom da ne postupe po Pravilniku osudili na smrt. I nije im bilo važno što neće dobiti šansu za nastavak života u nekom drugom dvorištu, nekoj drugoj obitelji kojoj ne bi bio samo dodatak za život na lancu. Kako ističu u inspektoratu, pas nije bio ni na provjeri stupnja socijalizacije jer nisu ispunjene propisane obveze u svrhu daljnjeg držanja psa u skladu s odredbama Pravilnika. I nitko se nije potrudio pronaći rješenje, psu nisu ni pružili priliku za nastavak života. Najlakše je bilo ubiti ga i opravdanje potražiti u Pravilniku. A njega nije odbio provesti pas, već njegov vlasnik. No, glavom je ipak platio pas. Otto je, izgleda, bio samo jedan tračak nade da će pse prestati ubijati zbog grešaka njihovih vlasnika, piše Večernji list.

čitam...