OGLASILI SE IZ TVRTKE

Državni inspektorat provjerio stanje na Piškornici, iz tvrtke kažu da s količinama otpada nema nikakvih problema

Direktor tvrtke Piškornica -  sanacijsko odlagalište, Marijan Blažok, rekao je da to nije iznenađenje te da se nastavlja s realizacijom projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište objavila je da nalaz Državnog inspektorata pokazao da količina otpada na odlagalištu odgovara brojkama koje su objavili u svom izvješću.

Podsjetimo, između tvrtke i načelnika Općine Koprivnički Ivanec, Marija Švegovića, već neko vrijeme traje spor. Tvrtka je objavila sažetak studije u kojemu su naveli određene količine otpada, dok načelnik tvrdi da se njihove brojke ne poklapaju sa stvarnim stanjem i s istraživanjem koje je Općina provela te da se zbog svega ne zna gdje je više od 13 milijuna kuna ‘nestalog’ otpada. Najavio je i tužbu USKOK-u te istaknuo niz drugih problema koje ima u odnosu s tvrtkom.

– Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. zatražila je u ožujku 2020. godine zbog interesa lokalne javnosti izvanredni nadzor Državnog inspektorata, koji uključuje i geodetske snimke, s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja odloženog otpada na sve četiri plohe. Državni je inspektorat na teren izašao 5. i 15. svibnja. Inspekcijski nadzor Državnog inspektorata obuhvatio je uvid u dokumentaciju Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o., koja uključuje geodetski elaborat, izračun količine postojećeg
stanja količina navezenog otpada na sve četiri plohe, te posebno ukupno odloženi otpad na plohi IV. Uz to, obavljeno je geodetsko snimanje ploha I, II, III i IV od strane Ureda ovlaštene inženjerke geodezije Marije Kovačević. Nalaz Državnog inspektorata je u skladu s transparentno javno dostupnim izvješćima o zaprimljenim količinama otpada i Izvješću o poslovanju društva, koje je također svim građanima javno dostupno na Internet stranicama Piškornica-sanacijskog odlagalište d.o.o. – kažu iz tvrtke.

Županijska skupština - tema Piškornica
Marijan Blažok // Foto: Ivan Brkić

Direktor tvrtke Piškornica –  sanacijsko odlagalište, Marijan Blažok, rekao je da to nije iznenađenje te da se nastavlja s realizacijom projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

– Nalaz Državnog inspektorata još jednom je potvrdio transparentnost i zakonitost poslovanja Piškornica – sanacijskog odlagališta d.o.o. u mandatu ove uprave, na što smo ponosni. Nastavljamo s aktivnostima koje će našim osnivačima omogućiti uspješnu realizaciju projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica –  istaknuo je direktor društva Marijan Blažok.

– Kapacitet odlagališta definiran je projektnim dozvolama u prostornim metrima, no zbog prilagodbe praksi EU koja predviđa i iskazivanje kapaciteta u tonama, uvedeno je korištenje koeficijenta zbijenosti koji je promjenjiv kroz cijeli tijek rada odlagališta i koristi se samo za izračun projekcije angažiranog i/ili preostalog kapaciteta odlagališta. Usporedba nalaza Državnog inspektorata i izračuna projektanta odlagališta pokazuje kako se odlaganje i sabijanje obavljaju u skladu s pravilima struke te su u skladu s očekivanim
vrijednostima, odnosno da količine odložene na Piškornici nisu veće od navedenih u izvješćima. Zbog dvojbi koje su se pojavile u javnosti, posebno naglašavamo kako parametri koeficijenta zbijenosti nisu propisani ni jednim aktom kojim se utvrđuju uvjeti i pravila gospodarenja otpadom u RH, pa tako ni u dozvolama odlagališta Piškornica. Rasponi postignute zbijenosti variraju od minimalnog do maksimalnog, ovisno o brojnim parametrima, a Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. i u tome postupa u cijelosti sukladno pravilima struke – dodali su iz tvrtke.