križevačko gradsko vijeće

Dubinsko snimanje financijskog stanja Komunalnog i Radija Križevci pokazalo ozbiljne probleme, gradonačelnik Rajn: Negdje je trebalo podvući crtu i reći dosta upravljanju koje je rezultiralo i kaznenom prijavom

Jučer je održano još jedno Gradsko vijeće Grada Križevaca na kojem se odlučivalo o 12. točaka dnevnog reda. Najviše se raspravljalo o izvještaju koji se odnosio na obavljeno dubinsko snimanje financijskog stanja Grada Križevaca na dan do 12. lipnja ove godine.

09:52h
0
Gradsko vijeće Križevci // Foto: Arhiva

Jučer je održano još jedno Gradsko vijeće Grada Križevaca na kojem se odlučivalo o 12. točaka dnevnog reda.

Najviše se raspravljalo o izvještaju koji se odnosio na obavljeno dubinsko snimanje financijskog stanja Grada Križevaca na dan do 12. lipnja ove godine.

Preuzevši Gradsku vlast, gradonačelnik Mario Rajn želio se upoznati s kompletnom financijskom situacijom Grada te poduzeća u vlasništvu – Komunalnog i Radija Križevci pa je naručio dubinsko snimanje koje je Grad koštalo oko 80.000 kuna.

– Ovo nije klasična revizija zato što se računovodstvenim standardima provjerava je li sve u skladu sa zakonom. Izvještaje ćete dobiti nakon što Skupštine Društva pogledaju. Moram reći da nije sve idilično, ima ozbiljnih problema i ako uspijemo jednu tvrtku istjerati na čistac, višestruko će se isplatiti ovaj iznos. Negdje je trebalo podvući crtu i reći dosta upravljanju koje je rezultiralo i kaznenom prijavom. Na sljedećem gradskom vijeću ćete biti obaviješteni o svemu – objasnio je gradonačelnik Rajn.

Dodao je da kad je riječ o Gradskoj upravi da je situacija uzorita.

Foto: križevci.hr

Branko Hrg (HDS) se osvrnuo na spomnenuto izvješće te rekao da Komunalno poduzeće svake godine podložno tražiti na natječaju revizorsku kuću koja mora napraviti reviziju i dostaviti je na usvajanje tijelima koja njime upravljaju.

– Pored toga, ona podliježe i državnoj reviziji koja redovito dolazi. Postavljam pitanje, da li to nismo znali ili što smo to tražili onda. Što se tiče Radija, imamo sve podatke odavno. Jer je predsjednik skupštine Mirko Habijanec, kada je Radnik imao najveći udio, uočio nepravilnosti, na Skupštini promijenio vodstvo, podnio kaznenu prijavu te je zatraženo dubinsko snimanje svih financija koje je izrađivano dva do tri mjeseca. I sve te podatke imamo od prije i ova revizija nije bila potrebna. Meni nije normalno da ste dali 80.000 kuna za nešto što nije trebalo raditi – oštar je bio Hrg.

Ivan Majdak, predsjednik križevačkog SDP-a // Foto: SDP Križevci
Ivan Majdak, predsjednik križevačkog SDP-a // Foto: SDP Križevci

Rasprava vijećnika Hrga potaknula je Ivana Majdaka (SDP) da reagira te je rekao da mu nije jasno što to toliko ‘škaklja’ bivšeg gradonačelnika da se ne bi nakon 16 godina vladavine jedne u Gradu napravila revizija kako bi se Grad i dalje vodio čistih računa.

– Mi možemo pričati o trošenju novaca na ove ili one načine, pa bih napomenuo kako ste, gospodine Hrg, planirane novce za reprezentaciju potrošili u prvih šest mjeseci kampanje. Mogli ste za taj novac uvesti projekte koje danas žučno zagovarate – kritizirao je Majdak vijećnika Hrga.

Gradonačelnik Rajn je potom istaknuo da vijećnici trebaju obratiti pozornost na 1,3 milijuna kuna koji su iskazani kao korekcija što se odnosi na gubitak, a predstavljeno je kao dobit.

Mario Rajn
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

– Neću se spuštat na tu razinu da se krenem prepucavati jer imam brojike. Ono što nije utvrđeno je trenutni aktualni porezni dug za koji još ne znamo koji je. Netko je izvještavao prema pravilima i kodeksima ali je izvještaje falsificirao. Ako me već tjerate da to kažem, reći ću i da obratite pozornost kad dođu izvješća 1,5 milijuna kuna, a što se e odnosi na pogreške iz ranijih godina, odnosno na isplate za koga se nije moglo utvrditi na koga se odnose. Ljudi moji, milijun kuna se ne može računovodstveno voditi na kontima koje nemaju veze s vezom. To su milijunski iznosi – pojasnio je gradonačelnik Rajn.

Dodao je da i kod Komunalnog poduzeća ima određenih propusta.

Marijan Vuković (HSS) je podržao ovaj potez jer je to temelj onoga što ova aktualna vlast na čelu s mladim ljudima napraviti.

Na kraju je izvještaj prihvaćen s većinom glasova.

 

 

 

 

 

čitam...