Dug bolnice trebao bi se smanjiti novim ugovorom

08:39h
0
Ravnatelj bolnice Petar Stapar i Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a // foto: RKC

Opća bolnica u Koprivnici trebala bi u slijedećem ugovornom razdoblju s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje bilježiti manje milijuna minusa, poruka je nakon posjete ravnatelja zavoda Siniše Varge središnjoj zdravstvenoj ustanovi u našoj županiji. Naime, kako je izvijestio ravnatelj bolnice Petar Stapar, novi ugovor pokrivat će osim dosadašnjih i neke nove bolničke usluge.

– To je prvenstveno da nam se povećaju kapaciteti ortopedije oko ugradbenih materijala jer nama gravitiraju osim naše županije i građani iz cijele Hrvatske. Treba napomenuti ugradnju elektro stimulatora srca, zatim tu su velike vaskularne operacije, interventna gastro-enterologija, palijativna skrb. Dakle imamo niz onih novih mogućnosti koje bismo željeli ugovoriti sa Zavodom za zdravstveno osiguranje – rekao je Stapar.

Ravnatelj Stapar kaže da je teško odmah ocijeniti koliko će konkretno novčano donijeti ugovaranje novih usluga, pogotovo jer to nije i jedina osnova za povećanje mjesečnih doznaka iz HZZO-a. Naime, ravnatelj zavoda Varga priznaje da je naša županija bila dugi niz godina zakinuta.

– Novac koji je bio izračunat po individualnom stanovniku županije kao takav bio označen manje nego u drugim županijama i to je jedna nepravda koja se vuče već desetljećima i to ćemo pokušati sada maksimalno ispraviti koliko možemo u narednom razdoblju, s naznakom da do 2014. nepravda više neće postojati – objasnio je Varga.

Dodao je da nova pravila posebno nagrađuju kvalitetu pojedine zdravstvene ustanove, a ona je u našoj bolnici, rekao je ravnatelj Varga, vidljiva golim okom, ali i dokazana certifikatima i akreditacijama.

– Za sve pacijente u RH, kome treba vrhunska usluga, ovo je jedna bolnica koja se može toplo preporučiti – rekao je Varga.

Hoće li novi izračuni Zavoda za zdravstveno osiguranje povući Opću bolnicu iz gliba trenutačno dubokog 55 milijuna kuna, vidjet će se uskoro. Što pak o tome misle predstavnici Koprivničko-križevačke županije, kao osnivača ustanove i njezinih formalnih vlasnika, nismo uspjeli doznati. Čuli smo jedino da o dolasku ravantelja HZZO-a nisu imali pojma.

tekst: Radio Drava