SUSRET

Dugogodišnji hrvatski kolumnist i književnik Jurica Pavičić u Knjižnici predstavio nova djela

Nova djela nose imena Crvena voda i Knjiga o jugu.

13:16h
0
Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica

Književnik Jurica Pavičić u utorak je u Knjižnici i čitaonici Frana Galovića predstavio svoje dvije knjige naziva Crvena voda i Knjiga o jugu.

Pavičić je, među ostalim, dugogodišnji kolumnist i filmski kritičar. Crvena voda je kriminalistički roman u kojem radnja traje više od 27 godina, a istražuje se misteriozni nestanak tinejdžerke Silve Vele koja nestaje iz imaginarnog mjesta nazvanog Misto koje je autor smjestio u našu Dalmaciju. Radnja se odvija iz perspektive raznih osoba vezanih uz Silvu ili njen nestanak i autor kroz njihovu prizmu prikazuje razvoj njihova života, ali i političko-povijesnih previranja na našem geografskom prostoru. Pavičićev roman čita se brzo uz iznenađujuće efekte na čitatelja kako se perspektiva glavnih likova mijenja.

Knjiga o jugu zbirka je eseja nastalih od autorovih kolumni pisanih po raznim novinama i za razne prilike. Nakon vremenskog odmaka i sagledavanja Pavičić dolazi do zaključka kako bi oni mogli stvoriti zanimljivu cjelinu uz male dorade i proširenje nekih eseja. Ono što inače izbjegava u pisanju svojih kolumni, korištenje autobiografskih elemenata, u ovoj zbirci eseja uklopio je u četiri eseja koji se savršeno uklapaju u tematiku kojom se knjiga bavi – Mediteranom, Dalmacijom i Jugom.