153 tone

Duhanska mafija u šest mjeseci ‘šverca’ zaradila skoro 7 mil. kuna, država oštećena za 122 milijuna kuna

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske članovi zločinačkog udruženja su sebi pribavili imovinsku korist od najmanje 6 826 000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju

15:35h
0
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s USKOK-om, dovršili su u jučer, 11. siječnja, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije, odnosno Grada Zagreba za koje su osnovano utvrdili da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je švercala i prodavala duhan u listu.


Kako bi se obogatili, sedmorica muškaraca su u inozemstvu kupovali i u RH švercali veće količine prešanog duhana u listu. Zatim su ga skladištili u Zagrebu i dalje preprodavali po cijeloj RH.

Od lipnja 2020. do siječnja 2021. oni su na vani kupili i u RH prošvercali najmanje 153 tone duhana u listu i tako oštetili državni proračun za minimalno 122,8 mil. kuna.

Preprodajom tog duhana u RH pribavili su si najmanje 6,8 milijuna kuna koje su međusobno podijelili. 

Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska

Tijekom istraživanja oduzeto im je 4 796 kilograma duhana u listu. Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja pretraženi su i stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni.

Prilikom pretraga na području Grada Varaždina pronađeno je i privremeno oduzeto  ukupno 11 880 kilograma prešanog duhana u listu, dok je na području Grada Zagreba pronađeno i privremeno oduzeto još 5 000 kilograma prešanog duhana u listu.

Uz duhan, pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98 000 kn i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica,  mediji za pohranu podataka, poslovna dokumentacija, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića po 0.7 grama kokaina i drugo.

Svi osumnjičeni su jučer, 11. siječnja, predani u pritvor Pritvorske jedinice PU zagrebačke.

Jedan od osumnjičenika koji je tijekom jučerašnjeg dana bio u bijegu, danas, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Po završetku istog, također će biti predan pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke.

Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska
Foto: PU varaždinska

čitam...