TEMA O KOJOJ SE ČESTO RASPRAVLJALO

Đurđevac će dobiti Tim 2 hitne medicine. Koren: Lacković je govorio, a nije napravio, Lacković: Odluka bi bila začuđujuća da pred nama nisu lokalni izbori

Županija će dio od 9,2 milijuna kuna koje su dobili od države za stare dugove iskoristiti za uspostavu Tima 2 u Đurđevcu.

14:17h
0
Foto: Sanjin Bojić

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren danas je u dvorani Srednje škole Koprivnica na konferenciji za medije govorio o županijskim aktivnostima u prošloj, 2020. godini, ujedno najavivši planove za tekuću, 2021. godinu.


Između ostaloga, govorio je o sudskome sporu kojim je Koprivničko-križevačka županija od države, izvansudskom nagodbom dobila tražene milijune od države za gradnju koprivničke Gimnazije.

Novac od nagodbe s državom ide za Tim 2 u Đurđevcu

– Zahvaljujući angažmanu Županijske uprave uspjeli smo do kraja dovesti sudski proces s državom vezan uz naplatu potraživanja po osnovi sredstava za javno privatno-partnerstvo. Odluku smo donijeli na Županijskoj skupštini i uprihodovali 9,2 milijuna kuna od države za te stare dugove. To je veliki poguranac u županijski proračun. Iskoristit ćemo ga na kvalitetan način – kazao je Koren.

Dio sredstava, nastavio je, iskoristit će za sufinanciranje europskih projekata te centra kompetencija, a dio će uložiti u projekte o kojima se govorilo.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Planiramo uvesti Tim 2 u zdravstveni sustav hitne medicine na području Đurđevca. Naravno, s aspekta struke i organizacije možemo imati određena razmišljanja o potrebitosti takvog pojačanja u sustavu, ali nažalost, kao što svi svjedočite, često to bude političko pitanje. Željeli smo to prekinuti. S obzirom na to da je bilo određenih kritika glede toga epiloga sudskoga procesa, u smislu da smo prihvatili nagodbu s državom, rekao sam da ćemo sredstva dobro uložiti – izjavio je Koren.

Podsjetimo, Tim 2 hitne medicine na području đurđevačke Podravine bio je česta tema na sjednicama Županijskog vijeća o čemu je kontinuirano govorio nezavisni vijećnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

“Ja bih volio da Đurđevac ima aerodrom, sveučilišne bolnice…”

– Nisam se čuo s gospodinom Lackovićem, nismo baš u tako prijateljskim odnosima. Svjedočili smo kako je on bio protiv ovakve vrste nagodbe s državom kojom smo uprihodovali 9,2 milijuna kuna, a pod uvjetom da se odreknemo toga dijela pripadajućih kamata. Izvansudska nagodba sama po sebi govori da je riječ o nagodbi. Kada se pogađate, morate nešto i dati, ne možete sve dati. Pročitao sam njegovu kritiku u kojoj je napisao da je to moj novogodišnji poklon Vladi RH. Nije to samo 9,2 milijuna kuna, već je prijedlog da možemo dogovarati s državom dobivanje određenih nekretnina u njezinom vlasništvu, između ostaloga i konačišta koje je prema našim proračunima vrijedi između 4,5 i 5 milijuna kuna – govorio je Koren pa nastavio.

– Gospodin Lacković je to iznio kao svoju političku predstavu. Mogu samo reći kako smo očekivali da će on riješiti pitanje Tima 2. Razgovarali smo o tome dok je još bio saborski zastupnik, uvjeravao nas je da je to riješio sa svojim prijateljima ministrima, Milanom i Lovrom, a on je tako oslovljavao ministre Kujundžića i Kuščevića. Kad smo vidjeli da nije riješeno, sami smo prionuli tome. Naravno, kad ste u oporbi, lako je predlagati mnogo toga. I ja bih volio da u Đurđevcu ima aerodroma, sveučilišne bolnice, možda čak i instituta za umjetnu inteligenciju po uzoru na općinu Kalnik. Puno bih toga želio i volio, ali to su samo priče kada ste u oporbi. Lacković je pričao, a nije ništa napravio – rekao je župan.

Dodao je da se ne voli stavljati u treće lice: “Ali Koren je osigurao novac pa ćemo to sad realizirati. Kad imate novac, možete napraviti što želite. Ako nemate, možete o tome pričati iz oporbene perspektive. Ne bih se time više bavio, ravnateljica će raditi na organizaciji Tima 2. Nije to lako, trebate pronaći deset medicinskih sestara, tu su i liječnici, oprema. Sve to na razini godine košta 1,5 milijuna. Priču i predstave realizirat ćemo kada za to dođe vrijeme, u predizbornoj kampanji.”

Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Lacković: Koren je rekao da nema potrebe, ne da nema novaca

Komentar na odluku o uvođenju Tima 2 hitne medicine za đurđevačko područje dao nam  je i Željko Lacković.

– Ovakva bi odluka bila začuđujuća kada ne bismo znali da su pred nama lokalni izbori i kada ne bismo znali da je prije mjesec dana odbijen amandman koji su podnijeli nezavisni vijećnici, a podržali HSS i SDP za uvođenje Tima 2, uz obrazloženje Korena da za to nema potrebe. Dakle, ni dosad novac, kojega je bilo u proračunu i prije nagodbe, nije bio sporan. Sada je riječ o izlici da se sanira nepravda koju pola Podravine trpi inatom Korena već više od deset godina. Rekao je da nema potrebe, a ne da nema novca – rekao je Lacković.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Prokomentirao je, također, općenito nagodbu Županijske s Republikom Hrvatskom.

– Izvansudska nagodba za jedan projekt, za razliku od 32 projekta koliko ih je imala Varaždinska županija, je loša i negativna u dijelu gdje se bez ikakvog razloga i navođenja opravdanja Županija odrekla dva milijuna kuna u korist državnog proračuna, kamata koje je prema presudi imala pravo naplatiti. Tom smo nagodbom napravili ustupak, samo ne znam što je predstavljao ustupak države. Koren je očito zaokrenuo svoju politiku prema Podravini, a što leži u činjenici da su nedavno rađena istraživanja o javnome mnijenju prema kojima mu je poljuljana pozicija na izborima za koje je najavio da u njih ulazi – izjavio je Lacković.

Dodao je predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća kako je “uz Korenovu opstrukciju bilo teško bilo što pozitivno napraviti u direktnim kontaktima s ministarstvima.”

– Moje protupitanje Korenu, neka odgovori tko je riješio sastanak i pozitivni ishod pregovora za nabavku magnetske rezonance u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek – zaključio je Lacković.

čitam...