Klaster pčelara Podravina

Đurđevac će povezanim pčelarima pomoći oko građenja punionice, kako bi mogli prerađivati i puniti vlastite domaće pčelarske proizvode

Grad Đurđevac izdvojio je 583.000 kuna za gradnju punionice meda. Do kraja godine u planu je nabava opreme za proizvodni pogon koji će financirati iz vlastitih sredstava, te onaj iz ruralnog razvoja RH.

10:34h
0
Pčelari će zajedno prerađivati i puniti svoj med // Foto: Matija Gudlin

Klaster pčelara Podravina krenuo je s realizacijom svojih ciljeva još početkom godine kad je predan zahtjev za priznavanje proizvođačke organizacije, a koju je Ministarstvo poljoprivrede priznalo u travnju ove godine.

Klaster broji 43 člana od kojih su 33 aktivna, a 11 podupirući. Jedan od ciljeva je i povezivanje pčelara radi boljeg plasmana na tržištu i učinkovitijeg pregovaranja s otkupljivačima pčelinjih proizvoda na veliko te izboriti se za povoljnije otkupne cijene. Motivirani dosadašnjim radom došli su na ideju da se postupno krene u preradu i punjenje vlastitih pčelarskih proizvoda s naglaskom na kvalitetu i isključivo domaći med.

U te svrhe Grad Đurđevac izdvojio je 583.000 kuna za gradnju punionice meda. Do kraja godine u planu je nabava opreme za proizvodni pogon koji će financirati iz vlastitih sredstava, te onaj iz ruralnog razvoja RH. Klaster pčelara Podravina radi na prijavama projekata kroz koje se želi educirati pčelare. Tako je organizirano i edukacijsko putovanje u Sloveniju, razne edukativne radionice, te se planira još veća organizacija Medvenih dana.

Udruživanje u proizvođačke organizacije malim proizvođačima daje priliku da svoje proizvode plasiraju na tržište unutar zajedno s drugim proizvođačima, unutar jedne organizacije te na taj način osiguraju bolje uvjete prodaje.

Klaster radi na prekograničnoj suradnji sa Slovencima i Mađarima s kojima se za početak želi povezati radi razmjene iskustva. Njihovo detaljnije viđenje situacije o pčelarstvu možete pročitati na stranicama AgroKlub.com gdje je izašao članak o Klasteru pčelara Podravina.

čitam...