Novo lice

Đurđevac će uskoro zasjati u novom ruhu, evo o čemu se radi

08:50h
0
Sadnja drveća // Foto: Djurdjevac.hr

U petak je održan i sastanak s klasterom proizvođača lavande, koji će donirati 10.000 reznica.

Na području oko gradske tržnice u Đurđevcu, u centralnom gradskom parku oko crkve te na mjestu nekadašnjih zgrada Fišerovo i Kovačevo, počela je sadnja drvoreda platana. Radnici Komunalnih usluga počeli su saditi s ciljem ozelenjivanja javne površine u središtu grada.


Platana je rod većinom listopadnih stabala koja narastu i do 50 metara visine. Prepoznatljiva su zbog vanjskog sloja kore koji se ljušti u ljuskama prikazujući raznolike boje, od glatke bijele do tamnosmeđe.

Platane imaju prednost jer su otporne na gradska onečišćenja i zbog toga se vrlo često sade u gradovima uzduž cesta ili u parkovima. Otporne su na hladne temperature i mogu živjeti vrlo dugo.

Za ozelenjivanje grada nabavljeno je 50 sadnica za koje je izdvojen iznos od 13.000 kuna

– Sukladno sredstvima kojima raspolažemo, krenuli smo u uređivanje grada. Nabavili smo i 1500 lovorvišnji, koje ćemo uzgojiti u rasadniku te korisititi za potrebe uređenja grada, kao zelenu ogradu – kazuje gradoačelnik Željko Lacković.

Dodaje da će uz pomoć zaposlenika na javnim radovima utrošiti tek 20 posto dosadašnjih sredstava za sadnju cvijeća i ukrasnih biljaka u rasadniku, a za potrebe grada.

Nakon platana na mjestu nekadašnjih zgrada u centru, planira se sadnja trave te će uskoro početi i uređenje dječjeg igrališta koje će imati odgovarajuću javnu rasvjetu i staze.

U petak je održan i sastanak s klasterom proizvođača lavande, koji će donirati 10.000 reznica, koje će se također uzgajati u rasadniku. O njima će u sklopu terenske nastave brinuti osnovnoškolci. Lavanda bi se, prema najavi gradonačelnika, trebala saditi uz Podravsku magistralu na ulazu u Đurđevac, što bi pridonijelo ljepšoj slici grada.

– Odmah bi krenuli u sadnju uz magistralu, no za sada nismo postigli dogovor s Hrvatskim cestama. Čekamo njihov pismeni odgovor, a do tada ćemo lavandom ukrasiti lokacije koje su odabrali Mjesni odbori. Uz prometnicu većinu godine raste korov pa se nadamo pozitivnom odgovoru iz cesta – objašnjava Lacković.

Osim lavandom, grad će urediti i smiljem, koje će dati još posebniji ugođaj novom izgledu mjesta.

čitam...