Đurđevac diže kratkoročne kredite dok čeka povrat EU sredstava, odobreno ukupno 9 milijuna kuna

Što se tiče Starog grada i 3 milijuna kratkoročnog kredita koji bi trebao biti zatvoren do kraja godine, tu se radi o činjenici da tvrtka Stari grad provodi projekt Poduzetničkog inkubatora. 

14:00h
0
Gradska uprava Đurđevac // Foto: Matija Gudlin

Iznos zaduženja grada Đurđevca, točnije kratkoročnog kredita, bit će 6 milijuna kuna. Isto tako, tvrtki Stari grad odobreno je 3 milijuna kuna kratkoročnog kredita. Radi se o premošćivanju razlike u dinamici prihoda i rashoda, tj. pitanje rješavanja, osiguranja likvidnosti.

– Europski fondovi funkcioniraju na specifičan način stoga je potrebno dići kredit dok se čekaju sredstva iz Europe. Mi moramo platiti račune, podnijeti zahtjeve i čekati povrat osiguranih europskih sredstava. Gradski kratkoročni kredit koristit će se za projekt Prirodne baštine, uređenje zgrade MUP-a, Doma kulture i razvoj infrastrukture Poslovne zone A Sjever. Ukupna vrijednost ovih projekata je 39 milijuna kuna, od toga je 29,5 milijuna kuna EU sredstava koje ćemo mi morati predfinancirati da bi mogli osigurati da se sredstva vrate – pojasnio je gradonačelnik Janči.

Što se tiče Starog grada i 3 milijuna kratkoročnog kredita koji bi trebao biti zatvoren do kraja godine, tu se radi o činjenici da tvrtka Stari grad provodi projekt Poduzetničkog inkubatora.

– I ovdje je slična situacija. Zasada smo dobili 5 milijuna i 379 tisuća kuna i do kraja mjeseca moramo platiti okončanu situaciju te čekati nekoliko mjeseci da bi nam se vratila EU sredstva koja smo uspjeli osigurati – izjavio je Hrvoje Janči.

Protiv novih zaduženja bio je oporbeni Fucak (SDP) koji je naglasio da razumije kako funkcionira Grad, likvidnost i slično, ali mu se ne sviđaju nova zaduženja. Upitao je što će biti kad se Grad zaduži do 20 posto izvornih prihoda, što je maksimalno dopušteno.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Ovi krediti nisu za osiguravanje vlastitog udjela grada u EU projektima već isključivo za osiguranje priljeva EU sredstava. Da bi ste dobili EU sredstva morate platiti račun,to mora otići u jedno provedbeno tijelo na kontrolu, pa u drugo. Nakon što vam odobre onda čekate još 60 dana da vam uplate. Ovo je samo za premošćivanje vremenske razlike. Za energetsku obnovu škole čekali smo pet mjeseci na povrat EU sredstava. Da ne koristimo kratkoročne kredite ne bismo si mogli osigurati likvidnost – odgovorio mu je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković dodao da se ovi krediti ne prikazuju u zaduženosti Grada, a zaista su neophodni te će se vratiti iz prihoda koji pristižu.

čitam...
Loading...