PROJEKT VRIJEDAN 1,2 MILIJUNA KUNA

Đurđevac dobiva Kuću osmijeha, na taj način riješit će stambeno pitanje udomljene djece nakon 18-e godine

Projekt obuhvaća razdoblje od 24 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost je oko 1,2 milijuna kuna. Projekt bi se u cijelosti trebao financirati iz sredstava EU.

15:10h
0
Foto: Grad Đurđevac

Grad Đurđevac je s partnerima Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh još prošle godine prijavio projekt, pod nazivom Kuća Osmijeha, na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.


Ovaj je tjedan došla potvrda da je projekt prošao drugu stepenicu provjere tj. ocjenu kvalitete te se uskoro očekuje i potpis ugovora. Cilj projekta je pružanje adekvatne stručne pomoći djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su smješteni u udomiteljskim obiteljima, a članovima udruge Osmijeh podrška za svakodnevno suočavanje sa specifičnim problemima udomiteljstva.

Projektom će se opremiti kuća u kojoj će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršenih 18 godina izlaze iz sustava udomiteljstva. Planirana je i adekvatna stručna pomoć udomiteljima i mentorima kroz razne edukacije.

– Ovo je zbilja prekrasna vijest u ovo predbožićno vrijeme za udrugu, njezine članove, ali i samu lokalnu zajednicu – rekla je predsjednica Udruge Osmijeh Dubravka Čordašev.

Podsjetimo, na području Đurđevca djeluje Udruga udomitelja za djecu Osmijeh. Udruga ima 30 udomiteljskih obitelji koje udomljavaju oko 50 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Udomljena djeca u dobi su od jedne do 18 godina.

– U cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji, Đurđevcu i okolnim općinama ne postoji organiziran stambeni prostor koji je osiguran za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva. Ne postoji ni adekvatna stručna pomoć i podrška udomiteljima za kvalitetnije i specijalizirano udomiteljstvo. Problem nastaje jer udomljena djeca mogu u udomiteljskoj obitelji ostati samo do 18.-te g. nakon čega su prepuštena sama sebi. Ponosim se što će ovo biti prva takva stambena zajednica u našoj županiji te što naš projekt ostvario maksimalno 120 bodova od 120 – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projekt obuhvaća razdoblje od 24 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost je oko 1,2 milijuna kuna. Projekt bi se u cijelosti trebao financirati iz sredstava EU.

čitam...