UVOĐENJE TOČKE

Đurđevac još nema Tim 2 hitne medicine, Lacković: Osigurajte sredstva, godinama tolerirate smrtne ishode, Koren: Želimo to riješiti, ali ne kroz političke igrice

U konačnom glasanju 14 ruku za uvođenje točke u dnevni red nije bilo dovoljno.

10:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Prije nego li su krenuli s točkama dnevnoga reda na 17. sjednici Županijske skupštine, kojih je bilo 29, saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković predložio je okruglu 30. A riječ je o Timu 2 hitne medicine za područje Đurđevca te općina Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje.

– Područje bivše općine Đurđevac jedino u županiji nije pokriveno Timom 2 hitne medicine. Godine 2018. napravili smo sporazum po kojemu je 50 posto troškova trebala snositi Županija, a 50 općine i Grad Đurđevac. Bilo nam je to prihvatljivo, no do danas nismo dobili sporazum potpisan od strane Županije. Zdravstvena usluga mora biti jednako dostupna na razini cijele županije. U 2019. godini gotovo 19 milijuna kuna više spušteno je u županijsku blagajnu od države da bi se uložilo u osnovne zadaće koje mora imati, a zdravstvena skrb je na prvom mjestu – započeo je Lacković, dodavši kako tim dva košta 1,5 milijuna kuna te da su Križevci pokriveni timom dva u cijelosti na teret Županije.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

Lacković tvrdi kako je razgovarao s ravnateljicom Državnog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba-Bujević, naglasivši da ne postoje zapreke, već županija mora pronaći potrebna sredstva.

– Ne znam zašto Tim 2 u Đurđevcu, koji je odnio mnogo života, nije u fokusu župana. Smatram da se mogu pronaći sredstva da se zdravstvena usluga izjednači u cijeloj županiji – izjavio je Lacković.

Župan Darko Koren potvrdio je kako se s time svi slažu.

– Svi mi ovdje slažemo se da je razina zdravstvene skrbi potrebna na razini cijele županije. Ali, nismo mi odlučili da bude takva kakva jest, pokrivena razinom kako predviđa mreža zdravstvenih usluga na području županije. Gospodine Lackoviću, da vas podsjetim, prije dvije godine tvrdili ste da je to s ministrom Kujundžićem sve dogovoreno. Prezentirali ste to kao gotovo rješenje. Naravno, od toga nije bilo ništa, pa se bojim da će išta biti i od razgovora s ravnateljicom. K tome, imate li odluke općinskih i gradskog vijeća? Mislim da nemate. Ja sam za da riješimo pitanje da đurđevačko područje ima Tim 2, no ne na ovaj način koji je politička igrica – odgovorio je Koren.

Lacković je rekao kako župan u svemu vidi političko nadmetanje te da više mandata tolerira niz smrtnih ishoda. Na upit Korena zna li točku brojku, Lacković je kazao kako postoje službe koje isto mogu utvrditi.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

– Zašto je u Križevce uveden Tim 2 ako nema smrtnih ishoda od 17 popodne do 7 ujutro? Recite ljudima da nema potrebe. Više sam puta ukazivao na problem, ovo nije politikantstvo. Ne moramo mi osiguravati sredstva, vi ih osigurajte. Nemam ništa protiv da Križevci imaju tim dva, ali nemojte govoriti da tražimo nešto što nam ne pripada. Curi vam krv, dođete na zatvorena vrata. Kakva je to politička igra? Sporazum stoji dvije godine, riješio bih da je u mojoj moći, ali je u vašoj – izrekao je Lacković.

Koren je u novom dolasku za govornicu kazao kako će ovo pitanje riješiti, ali bez igrica i podmetanja, dodavši da je Lacković predložio rješenje po kojemu bi 50 posto financirali Đurđevac i okolne općine.

– Mi ne moramo ništa, ali želimo i osigurali smo. Dobivate rudnu rentu u iznosu od 18 milijuna, a ne dajete ljudima isti standard hitne medicine. Nemojte minorizirati problem – zaključio je raspravu Lacković.

U konačnom glasanju 14 ruku za uvođenje točke nije bilo dovoljno.

Foto: Sanjin Bojić

čitam...
Loading...