POTPISANI UGOVORI

Đurđevac kreće u projekt vrijedan četvrtinu gradskog proračuna, kojim će osigurati kvalitetan život osobama s invaliditetom i starijima

Projekt je vrijedan 24,7 milijuna kuna, a 14.8 milijuna kuna osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

15:42h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas je veliki dan za Đurđevac. Potpisani su ugovori o radovima na rekonstrukciji Centra za osobe s invaliditetom Đurđevac i Ugovora za stručni nadzor građenja i koordinatora zaštite na radu. Ovim potpisima započela je realizacija projekta vrijednosti četvrtine ovogodišnjeg gradskog proračuna.

U idućih nekoliko mjeseci, zaključno sa svibnjem 2023. godine, bit će preuređeno 2500 kvadrata zgrade bivše gradske uprave plus dvije zgrade koje su koristile gradske službe za rad s građanima.

Kako je uvodno objašnjeno, projekt Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac prijavljen je na javni poziv 15. listopada 2019. godine. Korisnik projekta je Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac dok su partneri na projektu Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Projekt je vrijedan 24,7 milijuna kuna, a 14.831.494,68 kuna osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Rekonstrukcijom koju će provesti Bistra Đurđevac prenamijenit će se atraktivni objekt bivše gradske uprave u centru grada. Nakon završetka prve faze radova bit će uspostavljene dvije nove socijalne usluge prevencije institucionalizacije.

Objekt za organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom imat će kapacitet minimalno 30 osoba. U ostatku navedenog kompleksa, ponuda će se dopuniti komplementarnom uslugom poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom koje nastavljaju život u obitelji, ali i za stare i nemoćne. Obnovljeni objekt uključivat će minimalno 141 infrastrukturnu jedinicu. Ova investicija, osim rekonstrukcije, obuhvaća i uređenje okoliša, opremanje zgrade i nabavu vozila prilagođenog osobama s invaliditetom, rečeno je uvodno na tiskovnoj konferenciji.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

– Uredit će se 30 soba za boravak 80 osoba, predviđeno je da tamo u organiziranom stanovanju poludnevnom i dnevnom borave osobe s invaliditetom i starije i nemoćne osobe. Na ovaj način rješavamo brigu za starije i sve koji su ovdje stvarali i plaćali doprinose za života.

Svi skupa možemo biti ponosni na najveći financijski projekt i po značaju koji je do sada napravljen – kazao je gradonačelnik Hrvoje Janči te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom, Đurđa Dujmović,  objasnila je kako suvremeno društvo teži tome da ranjive skupine budu što ravnopravnije.

Foto: Ivan Balija
Đurđa Dujmović // Foto: Ivan Balija

– Iskustva razvijenih zemalja su nas nekako potaknula na to da osobe koje imaju poteškoća, a koje su većinom u starijoj životnoj dobi, da ih se što kasnije smjesti u nekakve institucije tipa domovi ili udomiteljske obitelji. Tragom toga smo i mi krenuli prateći sve raspisane projekte EU-a i u jednom trenutku gradonačelniku je bljesnula spasonosna ideja za nas kako našem stanovništvu osigurati bolju starost i osobama s invaliditetom osigurati kvalitetniji život – rekla je Dujmović.

Nju je pak ispravio gradonačelnik rekavši kako ideja nije bila baš njegova, već predsjednika gradskoga vijeća Željka Lackovića te da je bilo vrlo izazovno i zahtjevno za djelatnike gradske uprave u samo četiri dana odraditi sve kako  bi prijava bila potpuna i na kraju uspješna na najbržem prstu.

Željko Lacković ovom se prilikom spomenuo i zahvalio Barbari Fuček Leško koja je u sve mlađe đurđevačke generacije usadila potrebu i senzibilitet za pomaganjem osobama s invaliditetom.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković// Foto: Ivan Balija

– Ovo je projekt u kojem nisu sudjelovali ni županija ni država, financira se sredstvima EU, zaslužan je gradonačelnik i njegov operativni tim, agilnost i spretnost naše udruge invalida i odvažnost svih vijećnika gradskog vijeća koji su digli ruke za ovogodišnji proračun i osigurali 15 milijuna kuna vlastitih sredstava za ovaj projekta. Iznimno je važan društveno, socijalno i ljudski jer je grad Đurđevac pred koju godinu imao proračun 23 milijuna kuna, a danas hrabro ulazimo u projekt koji će dići kvalitetu života osoba s invaliditetom – rekao je Lacković.

Ugovore su potpisali Krešo Habijanec ispred Bistre Đurđevac te Darijen Belec ispred Centra za urbanizam i projektiranje. 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija