županijsko zdravstvo

Đurđevac i Križevci dobili još tri nove specijalističke ambulante

13:00h
0
Potpisivanje ugovora // Foto: Matija Gudlin
Potpisivanje ugovora // Foto: Matija Gudlin

Ovo je najbolji mogući način da se pomogne starijim i teže pokretnim ljudima da lakše rješavaju svoje potrebe prema zdravstvenom sustavu, rekao je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Sporazum o suradnji na osiguravanju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu za 2016. godinu potpisali su danas, u srijedu, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica koprivničke opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, Marija Krajina, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.


– U ovoj godini nastavljamo s trendom nadstandarda u zdravstvenom sustavu u pogledu specijalističkih pregleda u Đurđevcu i Križevcima. Ovo je najbolji mogući način da se pomogne starijim i teže pokretnim ljudima da lakše rješavaju svoje potrebe prema zdravstvenom sustavu – rekao je Koren.

Objasnio je kako je Županija tijekom prošle godine, uz tri postojeće specijalističko-konzilijarne ambulante od kojih su oftalmološka i internistička u Đurđevcu, a psihijatrijska u Križevcima, osigurala proširenje ovakve zdravstvene zaštite s još tri ambulante. Tako je u Đurđevcu s radom započela kirurška ambulanta, a u Križevcima urološka i internistička. Na taj način, Županija je za ove potrebe u 2015. godini osigurala 270.000 kuna.

Najveći problem, smatra Koren, je nedostatak liječnika te se nada da će se potpisivanjem ovog Ugovora nastaviti kvalitetna suradnja, ali i stvoriti preduvjeti za dovođenje liječnika koji bi obavljali ovakve usluge u ispostavama u Đurđevcu i Križevcima.

– Osiguranicima se na taj način omogućuje da preglede obave u mjestima u kojima žive – istaknula je S. Sinjeri.

Ovakva vrsta usluge vrši se na način da liječnici specijalisti odlaze obavljati posao u poslijepodnevnim terminima u prostore tamošnjih Domova zdravlja.

– Na taj način, prostor se višestruko koristi, a ujedno se pruža mogućnost da budemo blizu pacijenata te da im pružimo kvalitetnu primarnu i sekundarnu zdravstvenu uslugu – kazala je D. Vadla.

U prošlosti bolnica je sama financirala takve usluge, međutim od prošle godine participira Županija.

– Dom zdravlja osigurava prostor, opremu i pokriva troškove režija – dodala je M. Krajina.

 

čitam...