na tri mjeseca

Đurđevac plaćanja komunalne naknade lišio obrtnike, male i mikropoduzetnike, otpuštene i one koji primaju Vladin minimalac

Zahtjevi također idu preko e-maila, a zaprimaju ih idućih 15 dana. Priložiti treba dokaz o prestanku ugovora ili dokaz da primate Vladin minimalac zbog koronavirusa.

17:00h
0
Odvoz otpada // Foto: Arhiva

Grad Đurđevac ovog je ponedjeljka održao prvu ikada elektroničku sjednicu Gradskog vijeća. Na to ih je primorala epidemija koronavirusa. Jedna od donesenih odluka jest ona o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinsko zemljište za mjesec travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

No, tu ulaze oni poduzetnici koji su ili prestali s radom ili imaju iskazani pad prihoda više od 50 posto na mjesečnoj razini u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Tako se u stopostotnoj mjeri naknade oslobađaju obrtnici, mali i mikropoduzetnici, dok će srednji i veliki poduzetnici biti oslobođeni plaćanja pola komunalne naknade (50%). Ali, to se ne odnosi na tvrtke u potpunom ili većinskom vlasništvu države i jedinica lokalne i područne samouprave.

– Uvjet za oslobođenje su uredno podmirene obveze iz prethodnog razdoblja uz
odstupanje u visini jedne mjesečne obveze – stoji u odluci. Zahtjevi se podnose putem elektroničke pošte Upravnom odjelu u roku 15 dana od nastanka okolnosti, uz prilog dokaza o padu prihoda.

Isto tako, osobe koje su dobile otkaz u ovo vrijeme pandemije ili su na Vladinom minimacu neće morati plaćati komunalnu naknadu za svoje kuće i stanove u iduća tri mjeseca. Zahtjevi također idu preko e-maila, a zaprimaju ih idućih 15 dana. Priložiti treba dokaz o prestanku ugovora ili dokaz da primate Vladin minimalac zbog koronavirusa.

Uvjet za oslobođenje? Da ne kasnite s podmirenjem prošlih obaveza, dopušta se odstupanje u visini jedne mjesečne obaveze. Oslobođenje se ne odnosi na naknadu za uređenje voda koja je prihod Hrvatskih voda, a naplaćuje se putem uplatnica komunalne naknade.

 

čitam...