Grad kulture

Đurđevac prijavio utvrdu Stari grad za dodjelu oznake europske baštine

Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

08:33h
0

Grad Đurđevac u suradnji s Turističkom zajednicom grada Đurđevca prijavio je srednjovjekovnu utvrdu Stari grad za dobivanje prestižne Oznake europske baštine 2021. godine na natječaj Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Utvrda Stari grad u Đurđevcu je zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna je od najsačuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a upravo je cilj ovog projekta prezentirati našu kulturnu i povijesnu baštinu, kao i njezino značenje u povijesti Europe. Kroz ovaj projekt posjetitelji, ali i šira javnost će kroz istraživanje i prezentaciju utvrde saznati nešto više o prošlosti utvrde, njezinoj izgradnji i njezinim žiteljima.

Oznaka europske baštine dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija. Cilj Oznake europske baštine je jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

– Od 2013. godine, ova oznaka je dodijeljena četrdeset i osam lokaliteta diljem Europe, podsjećam da scenski spektakl Legenda o Picokima, koji se nalazi u programu Picokijade koja je naša najveća kulturna i turistička manifestacija već nosi prestižnu oznaku Europske destinacije izvrsnosti u očuvanju nematerijalne kulturne baštine- EDEN, a ovo bi bio samo nastavak našeg zalaganja da se vrednuje i očuva naša bogata kulturna baština vezana uz utvrdu Stari grad – izjavio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Na utvrdi smo odradili već brojne radove, odrađeno je nekoliko arheoloških radova, a utvrda je u 2016. dodatno uređena te su obnovljeni i opremljeni restoran i pivnica te je cijela utvrda osvijetljena. Uređeno je predvorište utvrde i dio istočnog bedema, oko utvrde izgrađena je drvena šetnica koju osvjetljava nova rasvjeta, a koja utvrdu povezuje sa sadržajima u Park šumi Borik i Hrvatskom Saharom gdje žive naše deve. U utvrdi se nalazi i Muzej Grada Đurđevca koji sad već tradicionalno svake godine ugošćuje svjetske izložbe poznatih umjetnika. Krenuli smo s izložbom Picassa, što je Đurđevac smjestilo na kulturnu kartu Europe. Otvoren je i Interpretacijski centar Picokijade kako bi posjetitelji kroz multimediju mogli doživjeti našu Legendu o Picokima u bilo koje doba godine – rekao je gradonačelnik Janči i napomenuo je kako je 2019. godina bila rekordna po broju dolazaka posjetitelja u Đurđevac, njih čak 17.000.