epidemija

Đurđevac prvi smanjuje plaće zaposlenicima, rasterećuju poduzetnike i donose mnogo olakšica svojim građanima

11:41h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Vodstvo grada Đurđevca odlučilo je čvrsto krenuti u borbu s koronavirusom, odnosno situacijom u gospodarstvu koju će izazvati. Sve su detaljnije pojasnili saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te gradonačelnik Hrvoje Janči u današnjoj emisiji Gradske teme na Podravskom radiju.

Prilikom izglasavanja Vladinih mjerae rečeno je kako će se pratiti situacija i najavljeno je kako će već drugog tjedna biti novih mjera, pojasnio je Željko Lacković. Jasno je da će situacija biti složenija i da će država morati opet intervenirati.

– Mi smo u Gradu analizirali dostupne podatke i zaključak je da će se sazvati idući tjedna hitna sjednica gradskog vijeća. Neke odluke moram predložiti na Gradsko vijeće, neke mogu donijeti sam. Pokušat ćemo pomoći svima. Mali i mikro poduzetnici koji su zatvoreni bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za tri mjeseca. Sve fizičke osobe koje su kao zaposlenici pogođeni manji primanjima ili otkazima, ili su pak na onom minimalcu bit će također oslobođene plaćanja tri mjeseca komunalne naknade. Što se tiče srednjih i velikih poduzetnika oni će podnositi zahtjeve, radit će se o postotnom smanjenju. To su firme koje imaju likvidnost i lakše će prebroditi ovo sve. Svi zatvoreni ugostitelji će također biti oslobođeni korištenja javne površine i plaćanja poreza na potrošnju ukoliko krenu raditi recimo za 30 dana. Što se tiče pak fizičkih osoba koje su pod utjecajem, oni će biti oslobođeni plaćanja odvoza smeća i plaćanja potrošnje vode kako bi im se osigurali uvjeti – rekao je gradonačelnik Janči.

Ono što je zatim rekao postaje presedan u Hrvatskoj. Grad Đurđevac smanjit će plaće. 

– Većina mjera koje donosi Vlada direktno će utjecati na gradski proračun. Nakon analize pred nama je jedna odgovornost upravljanja cijelim sustavom jer Grad ima svoje ustanove i gradske tvrtke te je donesena odluka da se za sve zaposlenike koji ne rade, a ne rade zbog ustanova, primjerice vrtić koji radi samo dežurstvo za roditelje, oni će primati 70 posto plaće naredna tri mjeseca.

Svi oni koji rade u sustavu, u Gradu, njima će se osnovica smanjiti za 10 posto. I ranije smo u Gradu imali situaciju kad je bila ugrožena situacija, prije 6, 7 godina. Išlo se za istim mjerama i pokazale su se uspješnim. Kasnije se to može korigirati.

Rad u tvrtkama i u Gradu organiziran je u grupama, sve što se može raditi od kuće radi se od kuće. Postoje ljudi u sustavu koji rade bitne stvari za Grad, koji rade projekte za Grad, i njima će se smanjiti osnovica. Europski projekti nisu ugroženi, idu svojim tokom, radit će se ono što je nužno kako se ne bi stvorile dodatne štete i problemi. Moramo na vrijeme krenuti s ovakvim mjerama, pokazati da smo odgovorni – rekao je gradonačelnik Janči.

Predsjednik Gradskog vijeća idućeg će tjedna dakle voditi hitnu sjednicu, a naglasio je kako je Đurđevac prva jedinica lokalne samouprave koja je krenula s ovim mjerama. Prebacio je zatim lopticu na premijera i ostale čelnike lokalne samouprave da pokažu da razumiju težinu situacije i koliko bi eventualno smanjenje plaća u drugim gradovima i Županiji bilo od pomoći.

 

 

čitam...
Loading...